`

A magyar mezőgazdaság a lehetőségei alatt teljesít, de még mindig történelmi esély van az ágazat fejlesztésére – idézte Kapronczai István, az OTP Bank agrárszakértője nyilatkozatát a Világgazdaság.

 


Ha valóban 55 százalékkal emelkedett volna 2010 óta az agrárágazat teljesítménye, akkor ez növénytermesztési, illetve állattenyésztési teljesítményre lefordítva azt jelentené, hogy a búza átlagtermése 8 tonna hektáronként, a kukoricáé 9-10 tonna, és elértük volna a 6 milliós sertésállományt – utalt a kormány által közölt agrárnövekedési adatokra egy nemrég tartott konferencián Kapronczai István. Véleménye szerint önmagában az 55 százalékos növekedés is igaz, ez azonban a bruttó kibocsátás, amelyben benne van az árhatás. Szerinte anélkül viszont már csak 28,4 százalékos a magyar mezőgazdaság 2010 óta elért bővülése.
– Ha pedig 2008-as bázison számoljuk az agrárium teljesítményét, akkor a számok azt mutatják, hogy a bruttó kibocsátás csak 32,8 százalékkal magasabb a 2008-asnál, miközben két évben is az alatt maradt. Az árhatást kiszűrve pedig még ennél is kevésbé rózsás a helyzet, hiszen így 2016-ra csak 105,4 az érték, vagyis gyakorlatilag szinten maradtunk – mondta Kapronczai, aki szerint érdemesebb hosszabb távon elemezni az ágazat teljesítményét.


Úgy viszont – az agrárátalakulás kezdetének tekintett 1990-et bázisnak jelölve – összességében csökkent a kibocsátás: a növénytermesztés ingadozó teljesítmény mellett néhány százalékkal meghaladja az akkori mértéket, az állattenyésztés viszont annak 60 százalékát sem éri el. A sikersztorinak tekintett növénytermesztés hozamai pedig az agrárszakértő szerint nagyon időjárásfüggők.
Az élelmiszeripar teljesítménye is felemás: 2002-től 2010-ig mintegy 20 százalékkal csökkent az iparág kibocsátása, viszont azóta nő a teljesítménye, de még mindig nem érte el a 2002-es szintet.


A Kapronczai által ismertetett számok alapján nem meglepő, hogy a magyar agrárgazdaság az elmúlt két és fél évtizedben drasztikus pozícióvesztést szenvedett el a világ élelmiszer-termelésében. Miközben ugyanis a világ mezőgazdasági termelése az 1989–1991. évek átlagához képest 2013-ra 73 százalékkal bővült, Magyarországé 27 százalékkal visszaesett. Hústermelésünk például a világénak ma már alig több mint 0,3 százaléka, miközben a kilencvenes évtized elején még egy százalék körül volt a részesedésünk – hozott konkrét példát a visszaesésre az OTP agrárszakértője.
Kapronczai szerint ugyanakkor a magyar mezőgazdaság az elmúlt 2-3 évtizedben nem volt olyan kedvező gazdasági kondícióban, mint az elmúlt években, bár az is igaz, hogy ennek további erősödése nem várható. A mezőgazdasági vállalkozások betétállománya eléri a 600-700 milliárd forintot, míg az élelmiszeripari cégek ennek ötödét birtokolják. Ez már akkora saját forrás, ami a támogatásokkal együtt nagy esélyt ad az agrárágazat felzárkózására.


A termelőknek fel kell készülniük arra, hogy a támogatások csökkenni fognak, és így kell talpon maradniuk. Ennek pedig csak egy módja van: a versenyképesség erősítése a hatékonyság javításával. Ezért ki kell használniuk a fejlesztési lehetőségeket, a kormányzatnak pedig hosszú távon stabil agrárpolitikai környezetet kell biztosítania.

 


(Világgazdaság)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám