Növénytermesztés

A sok frontátvonulás ellenére viszonylag kevés csapadék hullott az országban az elmúlt héten. Naptárilag pedig a meteorológiai tél közepénél járunk, mely eddig kedvezően alakult.


Az előző hét hideg, havas idővel indult, több frontrendszer is áthaladt az ország felett. Különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok váltották egymást nagy sebességgel. A hét eleji hideg után a hét közepén enyhült, péntekre hűlt, majd a hétvégén ismét enyhült az idő. Az enyhébb idő jellemzően a nyugati országrészben volt: miközben délnyugaton kedden jelentősen megenyhült az idő, ugyanakkor keleten a hét legvégéig kitartott a havas időjárás. Hétfőn és kedden, valamint pénteken és szombaton reggel is sokfelé volt a havas északkeleti területeken -15 fok körüli fagy. A leghidegebb reggel a héten kedden alakult ki, -16, -19 Celsius-fok is előfordult. A több hullámban érkező egyre enyhébb léghullámok hatására délnyugaton vasárnap viszont már +10 Celsius fokig melegedett a levegő. A nyugati országrészben már egyáltalán nincs hó, a legtöbb helyen csak foltokban van, és hétfőn már az egész országban olvadt. Összefüggő hó (a hegyeinket nem számítva) inkább már csak az északkeleti, keleti határ közelében van.

A sok frontátvonulás ellenére viszonylag kevés csapadék hullott az országban az elmúlt héten (az északnyugati áramlásnál a nedvesség döntő része a határon túli hegyek északi oldalánál csapódik ki). Csak az ország északnyugati és északkeleti csücskében, valamint a Főváros környékén hullott 10 mm-t meghaladó mennyiség, másfelé jellemzően 5 mm alatt maradt. Különösen délnyugaton esett kevés az elmúlt hetekben, arrafelé a 100 mm-t is meghaladja már a csapadékhiány. A talaj a nagy hidegek ellenére, a hó szigetelő hatása miatt csak kisebb körzetekben fagyott 5 cm mélyen, sokfelé egyáltalán nincs fagy a talajban. A talaj felső 20 cm-es rétege országszerte nedvességgel telített, délnyugaton ettől kissé szárazabb, az ország nagyobb részén az 50 cm-nél mélyebb rétegekben azonban még bőven van hely további nedvességnek.

Naptárilag a meteorológiai tél közepénél járunk, mely eddig kedvezően alakult: bár volt kemény hideg is, melyre a kártevők miatt is szükség van, de fagy nem károsított. A csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódik a talajban, főleg a déli, délnyugati területeken kellene még akár 100 mm csapadék is tavaszig szép egyenletes időbeli eloszlásban. Ehhez a légköri áramlás délnyugatira kellene, hogy forduljon, melyre e hét végétől van esély.

A most indult hét első felében még északnyugat felől érkeznek nagy sebességgel időjárási frontok hazánk fölé, majd a hét második felétől délnyugatira fordul az áramlás, és folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő. Gyengén és erősebben felhős időszakok és területek váltakoznak, majd péntektől több lesz a felhő. Jelentősebb mennyiségű csapadékra nincs kilátás a héten, de többször, többfelé várható gyenge eső, havas eső, a hét első felében akár havazás. Az összmennyiség azonban csak 2-8 mm között valószínű az országban. A hétfői szeles időjárás kedden is folytatódik, és csak szerdán a nap második felére mérséklődik számottevően a szél, de a Dunántúl déli felén még csütörtökön is számítani kell erős széllökésekre. A hőmérséklet néhány fokkal az átlagos értékek fölött alakul a héten. Bár hétfő estétől lehűlés kezdődik, és kedden hajnalban északon és keleten -5 fok alá hűl a levegő, máshol pár fokkal fagypont alatt alakul a hőmérséklet. A többi napon sokfelé fagymentesek lesznek az éjszakák, csütörtökön és vasárnap reggelre csökken nagyobb területen kevéssel fagypont alá a levegő hőmérséklete. A maximumértékek északon, északkeleten általában 5 fok körül, kissé az alatt, a déli, délnyugati országrészben a hét közepén 10 fok körül alakulnak.

További részletek itt.


(forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei