`

A statisztika szerint eredményes volt a NAK közreműködésével lezajlott mezőgazdasági munkavédelmi tájékoztató kampány. Az akció részeként megtartott célvizsgálat rámutatott a főbb munkáltatói hiányosságokra.


Még 2017 nyarán indította el közösen a Nemzeti Agárgazdasági Kamara és az akkori nemzetgazdasági tárca azt a munkavédelmi tájékoztató kampányt, amellyel a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban szinte rendszeresen bekövetkező munka- és halálos balesetek számát kívánták csökkenteni. A projekt 2018. december elején ért véget, a zárótanácskozásról egy rövid hírben már beszámoltunk. Ezúttal a részletekre is kitérünk.

Volt is miért elindítani a kampányt, hiszen 2016-ban 18-an vesztették életüket a két ágazatban. A kamara is több tájékoztató fórumot tartott a gazdálkodók, a munkaadók számára, és az ezeken átadott ismeretek úgy tűnik, hogy hasznosak voltak. Hiszen a bázisévhez viszonyítva javult a helyzet: 2017-ben 12 fő, 2018 januárja és szeptembere között 9 fő hunyt el munkavégzés során.

Az is tanulságos, hogy mik voltak a halálokok. 2017-ben:
- eltömődött lucernabálázó-gépben végzett hibaelhárítás alatt a gép hátragurult, a munkavégzőt összenyomta;
- bálabontás közben meginduló traktor ugyancsak összenyomta a munkavégzőt,
- gabonatároló zsákok dőltek le;
- istállóban a tenyészbika öklelte fel az adott személyt;
- rönkvonszoló-gép alá került az munkát végző;
- fakitermelés során faág esett le, illetve fadöntés során az adott személyre dőlt rá a fa;
- pótkocsis mezőgazdasági vontató szalmabála-szállítás közben menetrend szerinti közlekedő vonat elé hajtott.

2018-ban pedig:
- a lucernaföldön a traktor kardántengelye feltekerte a munkát végzőt;
- megbokrosodott lovak megtaposták az illetőt és a kocsit áthúzták felette;
- gépház acél-vázszerkezetének bontása során a hullámpala-tető beszakadt, majd lezuhant;
- földmunka-végzés közben a munkaárok oldalfala leomlott;
- kidöntött fák darabolása közben egy még „lábon álló” fa rádőlt az adott személyre; fadöntés közben a biztonsági sávon belül állóra dőlt rá a fa;
- kosaras emelőből végzett gallyazás közben az emelő kosaras részé vízszintes helyzetbe csapódott, a munkavállaló 6 méter magasból a beton aljzatra zuhant;
- a munkát végző a gépjárművel egy vasúti kereszteződésben a tilos jelzés ellenére a vonat elé hajtott.

Szintén a kampány részeként a járási hivatalok munkavédelmi hatóságai országos célvizsgálatot végeztek 2018. május 15. és szeptember 28. között, hogy a munkáltatóknál a szabálytalan munkaeszközöket, valamint a szabálytalanul folytatott tevékenységeket feltárja, és konkrét intézkedésekkel segítse az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzést. Nagyon nagy különbség volt tapasztalható az egyes mezőgazdasági vállalkozások épületeinek állagában, a telephelyek kialakításában. Az újonnan épített, jellemzően támogatásokkal létrehozott telephelyek, épületek modernek, megfelelnek a hatályos jogszabályi előírásoknak. Azoknál a mezőgazdasági vállalkozásoknál, ahol nem tudnak fejleszteni, általában megörökölt – egykor korszerű, de mára elavult – épületek találhatók, amelyek állagmegóvására, modernizálására szinte semmit nem fordítanak. Az ilyen munkaterületeken jellemző a beszakadt tető, málló vakolat és az elhanyagolt villamoshálózat.

Az ellenőrzés alá vont munkáltatók mintegy 75 százaléka írásban szabályozta az egyéni védőeszköz juttatás rendjét. Az esetek 25 százalékában volt megállapítható, hogy az elkészített szabályozás vagy nem volt teljes körű, vagy pedig nem is rendelkezett vele a munkáltató. Általában azok a munkáltatók nem rendelkeztek a szabályozással, akik a munkahelyi kockázatértékelés dokumentumával sem. Jellemző volt, hogy az egyéni védőeszközt előírták egy-egy munkafolyamathoz, de azok védelmi képességét, fokozatát már nem határozták meg. A kampányt megelőzően bekövetkezett halálos munkabalesetek okainak elemzésekor kiderült, hogy a munkavállalók többsége nem részesült munkavédelmi oktatásban. Ezért a tájékoztató kiadványok és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett roadshow fő témája a munkavédelmi oktatás volt. A célvizsgálatról a részletes jelentés itt olvasható.

Persze az is érdekes, hogy egy munkáltató miként látja mindezt, Gregor Dávid, egy vetőmag-nemesítéssel foglalkozó cég szempontjait mutatta be a tanácskozáson. Így „küzdenie kell” a képzett és rátermett munkavállalók hiányával, a szántóföldön dolgozók környezeti hatásoknak, illetve fizikai, kémiai, biológia hatásoknak való kitettségével, a szántóföldön közlekedő gépek eseti meghibásodásaival, karbantartásaival, műszaki feltételeivel, zaj- és kémiai veszélyeivel, a dolgozók stresszével – ez mind-mind munkavédelmi kihívás… A megoldás? Megfelelő oktatási és képzési rendszer, helyes vezetői hozzáállás, megfelelő munkakörülmények biztosítása, folyamatos karbantartás, fejlesztés, modernizálás, automatizálás, egyéni védőeszközök biztosítása.


(nak.hu/RF)

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám