`

Az utóbbi években megfigyelhető a piaci igények változása, amelyhez a gyümölcs- így a kajszitermesztés folyamatos fejlesztésével lehet alkalmazkodni. A NAK és a NÉBIH közös tordasi fajtabemutatóján közel 300 szakember vett részt.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága (NÉBIH-NKI) közös kajszi fajtabemutató keretében mutatta be szerdán a piaci igények kiszolgálására kiválóan alkalmas korai kajszifajtákat. A Fejér megyei Tordason, a NÉBIH fajtakísérleti állomásán megtartott szakmai rendezvényen elhangzott, az utóbbi években megfigyelhető volt a piaci igények változása, amely egyértelműen a fogyasztói szokások átalakulásával magyarázható. A változásokhoz való alkalmazkodás záloga a termesztés folyamatos fejlesztése. A szakmai nap döntően a korai fajták bemutatását tűzte ki céljául, amelyek fontos választékbővítők, nem hanyagolhatók el a termelési időszak kibővítése miatt, fontos elemek egy egészen korán induló és szeptemberig elnyújtható érési sor kialakításában.


Növekvő termőterület


Tavaly 5214 hektáron volt kajsziültetvény hazánkban, ami majdnem 6 százaléka a teljes, közel 90 ezer hektár gyümölcsterületnek. Legjelentősebb termőtájunk Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkedik el, ahol körülbelül 1.500 hektár kajsziültetvény található, amelynek mintegy harmadán a „Gönci Magyar kajszi” fajtát termesztik. Nagyobb termesztő területek találhatók még Bács-Kiskun (830 hektár), Pest (640 hektár), Fejér (496 hektár), Tolna (453 hektár), Somogy (305 hektár) és Heves (287 hektár) megyékben.

A termőterület az utóbbi években enyhén ugyan, de folyamatosan növekszik, a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében. Habár területre nem a legnagyobbak közé tartozik a kajszitermesztés, gazdaságilag azonban kiemelkedő jelentőségű, ugyanis a gyümölcsfajta a nagyobb értékű kertészeti termékek közé tartozik. Kajsziból a jobb években akár 40 ezer tonnás termés is elérhető, azonban ezt jelentősen meghatározza a tavaszi virágzáskori időjárás, így az elmúlt öt évben 18-34 ezer tonna között alakult a termésmennyiség. A belső fogyasztás növekedése mellett az is megfigyelhető, hogy a magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik, keresett külpiaci termék, hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exportcikkeinknek. A magyar kajszi fő célpiacának Németország számít, ahova 4-6 ezer tonna mennyiséget szállítanak a hazai termesztők.

Mint kiderült, a koraiság még most is fontos szempont a telepítők szemében, mivel a korai fajták gyümölcséért jobb árat kapnak. A fogyasztók jó része a klasszikus kajszi illatot és zamatot keresi, ami azonban a korábbi nemesítésű fajtáknál gyakran nem kielégítő. Ez leginkább a régebbi korai érésű fajtákra igaz. Ennek megfelelően a nemesítés egyik kiemelt célja lett a megfelelő organoleptikus (érzékszervi) tulajdonságokkal rendelkező fajták előállítása minden érési szegmensben. Már hazánkban is találunk ilyen fajtákkal telepített üzemi gyümölcsöst.


Eredményes sorozat


– A kertészek ma már több száz kajszifajta közül választhatnak. Egy ültetvény telepítése komoly anyagi ráfordítást igényel, ezért kiemelten fontos, hogy a termelők lehetőleg már a tervezéskor birtokában legyenek olyan információknak, amelyek felhasználásával termelésük biztonságát növelhetik, a meghozott döntéseik eredménye pedig gazdaságilag is értékelhető lesz – húzta alá Győrffy Balázs, a NAK elnöke. – A kamara legfontosabb feladata tagjai versenyképességének növelése, ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy a gazdálkodók hozzájussanak a megfelelő információkhoz. Ezért döntöttünk úgy, hogy a NÉBIH-hel együttműködve folytatjuk nagy sikerű fajtabemutató-sorozatunkat. Ez a mai tordasi kajszi fajtabemutató szakmai nap is ebbe a sorba illik.

Lukács József, a NÉBIH elnökhelyettese is rendkívül eredményesnek értékelte a kamarával 2014-ben elindított közös fajtabemutató-sorozatot. Az évente 5-6 helyszínen megrendezett, különböző szántóföldi és kertészeti növénykultúrákat bemutató eseményeken eddig mintegy háromezer gazdálkodó vett részt. Lukács József felhívta a figyelmet a 125 éves múltra visszatekintő hazai növénynemesítés fontosságára; a nemesítők munkája ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gazdálkodók eredményesen és versenyképesen tudjanak termelni.

A tordasi – külföldi előadókat is felvonultató – eseményen közel 300 gazdálkodó és szakember vett részt.

 

Képgaléria az rendezvényről


(NAK) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám