`

A múlt héten sokfelé jelentős csapadék hullott az országban, de sokfelé már későn érkezett. Az ország nagyobb részén azonban továbbra is kedvezőek a feltételek a nyári növények számára. Ráadásul ahol számottevő eső hullott, ott a repce vetésének talaj-előkészítéséhez is ideális a talajnedvesség – jelezte az OMSZ.


Az előző hét első felében elég változatosan alakult az időjárás. Hétfőn még száraz, forró időjárás volt jellemző, sőt ez volt az idén eddig legmelegebb nap is, az ország nagy részén 35 fokot elérő, többfelé meghaladó maximum-hőmérsékletekkel. Este érte el a nyugati tájakat az a hullámzó frontrendszer, mely számottevő csapadékot hozott, és véget vetett a hőségnek is. A front előtt komoly károkat okozó, néhol tyúktojásnyi jéggel és felhőszakadással járó heves zivatarok alakultak ki az északkeleti országrészben. Ugyanakkor a front jótékonyan ható esőt is hozott: összességében a legtöbb csapadék a Duna-Tisza közének északi felén és a Balatontól délkeletre eső tájakon hullott, 30-40 mm körüli összeg (1. ábra). Ugyanakkor a Tiszántúlon csak csapadéknyom és 5 mm közötti mennyiség esett, és a már régóta igen száraz Orosháza környékét ezúttal is elkerülte a csapadék. 15 mm körüli összeg esett viszont az aszály sújtotta Kisalföldön, bár itt ennél jóval többre lenne szükség.

A talajok felső része a legtöbb helyen átmenetileg feltöltődött nedvességgel. A felső 50 cm nedvességviszonyai többnyire kielégítőek, kritikusan száraz talajok Győr környékén és foltokban az Alföld déli felén vannak.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 1200 és 1300 foknap között járnak az országban. Ennél alacsonyabb értékek a Dunántúl nyugati részén (és természetesen a hegyeinkben), míg magasabbak a déli, délkeleti tájakon figyelhetők meg. A 2018-as hőösszegtől - ami a tavalyi igen meleg és az idei hűvös május miatt vált jelentőssé – jelenleg mintegy 180-220 foknappal vannak elmaradva az idei értékek. A sokéves átlaghoz képest kis többlet mutatkozik, mely jelenleg mintegy 50-100 foknap körül alakul, délen vannak néhol ennél jelentősen magasabb értékek is. Így mindez azt is jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül a szokásos időben következnek be, nem úgy, mint 2018-ban, mikor több héttel megelőzték azt.

A napraforgó és a kukorica a szemfejlődés vége és az érés kezdeti fenológiai fázisaiban járnak. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben kissé előrébb tartanak a növények a Dunántúlhoz képest. A legtöbb helyen szépen fejlettek az állományok, sokfelé jó termés ígérkezik. Ugyanakkor száraz, szinte kisült táblák a Kisalföldön, főként Győr térségében figyelhetők meg, míg például Pest megyében földön fekvő növények is vannak. A korai szőlőfajtáknál már megkezdődött a szüret. A múlt héten lehullott csapadék jelentősen fokozta a gyomképződést. Az ország nagyobb részén a repce vetésének talaj-előkészítéséhez kedvezőek a talajnedvességi feltételek.

A következő napokban jellemzően száraz, meleg időre van kilátás. Elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok a következő napokban, de területi átlagban számottevő mennyiségű csapadék az országban a legfrissebb számítások szerint nem valószínű.


(forrás: OMSZ)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám