Mezőgazdaság

Megszűnnek idén szeptember végén az 1968 óta érvényben lévő, a cukortermelést korlátozó uniós szabályok. Az árak zuhanását leginkább a nádcukor-import okozza – írta a Népszava.

  • A neves hazai borvidékeken a fajtáktól függően halad a szüret. A borászati szakemberek az eddigi tapasztalatok alapján arról számoltak be, hogy kiemelkedő évjáratnak ígérkezik a 2017-es termés.

  • A két legnagyobb hazai dohányfelvásárló cég minden megtermett dohánylevelet átvesz a szerződött gazdáktól. A piacvezető társaság hétfőn, a másik valamivel korábban kezdte a felvásárlást.

A 2010 óta a termelésellenőrzés alatt álló magyartarka szarvasmarha-állomány tej- és húshozama fokozatosan javult, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete genomszelekciós programot tervez az állomány tulajdonságainak további javítására.

  • Higiéniai képzésekkel, az állattenyésztési ágazatokra kidolgozott kárenyhítési, illetve díjtámogatott biztosítási rendszer létrehozásával számottevően csökkenthető lenne a madárinfluenza okozta kár a kórokozó esetleges ismételt megjelenése esetén.

  • A magyarországi halgazdálkodás jövedelmezőségére a 16 milliárd forintos uniós támogatás éppúgy jótékony hatással lehet, mint a jövő évi 22 százalékpontos áfacsökkentés – írta a Világgazdaság.

Az akáctermesztés tapasztalataival és jövőbeni irányaival ismerkedhettek meg a résztvevők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szeptember 14-i szakmai rendezvényén.

A Magyar Államkincstár felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy az Európai Unióban található kaptárak állománypótlásának támogatására (méhanya támogatás) 2017. augusztus 3-ig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Telekommunikáció

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok