2018. november 7-8-án tartotta meg haladó szintű gyakorlati napját a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága. Az érdeklődő tagjaink a rendezvényen a savanyított termékek gyártásának elméleti és gyakorlati ismereteivel bővítették tudásukat.
A program - ebben a tematikában – immáron a második alkalommal zajlott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) mosonmagyaróvári központjában. A résztvevők komplex tájékoztatást kaptak az intézet munkatársaitól a savas alvasztású rögöstúró- és vajkészítés elméleti és gyakorlati elemeiről. Az előadások közérthető módon a tej higiénés kinyerésétől a feldolgozás fázisain keresztül mutatták be a savas alvasztással készíthető termékféleségek gyártásához elengedhetetlen feltételeket. Külön kiemelhető a haladó csoport számára a tej kinyerés biokémiai alapjainak megismertetése, hiszen jó minőségű termék csak kiváló minőségi alapanyagból készíthető.
Az előadások után a résztvevők interaktív módon a saját tudásuk és gyakorlati tapasztalatuk alapján tehettek fel kérdéseket, és megoszthatták észrevételeiket. A programnak megfelelően az Intézet kísérleti üzemében gyakorlati, a túrógyártás kisüzemi és ipari előállításának bemutatása történt a résztvevők aktív bevonásával. A program kiegészítése volt a vajgyártás gyakorlati bemutatása, ahol a résztvevők saját maguk próbálhatták ki a vajkészítést.
A tagok különböző szintű felkészültségét és termék-előállító gyakorlatát figyelembe véve részben kézi és részben üzemi technológiai bemutatót tartottak az előadók. A program záró elemeként a termékek érzékszervi bírálatára és a tapasztalatok közös értékelésére került sor. A haladó csoport több tagja saját készítésű termékeinek bemutatásával és kóstoltatásával együtt tette szakmailag érdekesebbé a két nap tapasztalatainak összegzését. Egyöntetű vélemény volt, hogy a gyakorlati napok nemcsak lehetőséget adnak a résztvevők számára új ismeretek megszerzésére, de hasznos tapasztalatcserére és ismerkedésre is lehetőséget ad egymás munkájának megismerése révén. A véleményértékelő lapokon szöveges javaslatokat is tettek a résztvevők a program folytatására.
Ezzel az ingyenes lehetőséggel a kamara szeretné segíteni azon élelmiszer-feldolgozókat a tejfeldolgozás tökéletesítésében, akik most kezdenek bele a saját tejalapanyaguk feldolgozásába, illetve azokat akik már ezzel a tevékenységgel foglalkoznak. A tejipari gyakorlati napok programsorozat a mikro- és kisvállalkozásokat segíti a termékfejlesztéseikben, az együttműködési készségük javításához szükséges tudásbázis gyarapításában, valamint a környezeti teljesítményük javításában, erőforrás-hatékonyságuk növelésében. Valamint a közepes méretű tejfeldolgozó vállalkozások szakmai munkatársainak is hasznos lehetőség, akiknek a tejtechnológiai ismereteit kiegészíti és bővíti.
(nak.hu)