Újból önálló standdal mutatkoznak be a magyar borok a Vinitaly nemzetközi borászati rendezvényen és szakkiállításon, amely az olaszországi Veronában nyílt meg vasárnap.
Magyarország hosszú idő után először vesz részt ismét nemzeti standdal ezen a rangos szakmai eseményen – hangsúlyozta Szilágyi Melinda, a milánói magyar főkonzulátus gazdasági attaséja. A római magyar nagykövetség és a milánói főkonzulátus finanszírozásában négy kiváló magyar borásznak tudtak lehetőséget adni a Vinitalyn való részvételre. Ketten a tokaji, ketten a balatoni borvidékről érkeztek: a Laposa Birtok Badacsonytomajról, a Teljes kör Pincészet Badacsony-Hegymagasról, az Árpád-hegy Pince Szerencsről és Orosz Gábor Mádról.
A magyar borászok a vasárnapi nyitónapon és hétfői sajtónyilvános szakmai borkóstolókon mutatják be borkülönlegességeiket, valamint további magyar borok is bemutatkoznak az olasz szakmai közönségnek és a vásár látogatóinak.
Az április 18-ig tartó Vinitaly a világ legnagyobb borászati témájú expójának számít. Az 1967 óta évente megrendezett szakkiállításon az idén mintegy 4300 kiállító vesz részt harminc országból. A veronai vásártéren több mint 95 ezer négyzetméteren zajló rendezvényre több mint 150 ezer látogatót várnak Olaszországból és az egész világból szakmai és üzleti találkozókkal, a nemzetközi gasztro- és borászati ágazat képviselőivel, politikusokkal és a szaksajtó részvételével.
A milánói főkonzulátus adatai alapján Magyarország 2016-os borexportja 663 893 hektoliter volt, amelynek értéke 27 898 millió forint volt. A 2017-es év első nyolc hónapjában a borexport értéke 20 százalékkal, a mennyisége pedig 31,5 százalékkal nőtt az azt megelőző év azonos időszakához képest.
Szekszárdi borvidéki fejlesztések
Csaknem két és fél milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg a szekszárdi borvidék borászatai a Vidékfejlesztési program (VP) támogatásával, a beruházások több helyen is hozzájárulnak a palackos borok mennyiségének növekedéséhez. A VP 50 százalékos hozzájárulásával a borvidék több mint tíz pincészete, túlnyomórészt családi vállalkozások valósíthatnak meg technológiai fejlesztést, építhetnek új raktárakat, palackozót, feldolgozót. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint a szekszárdi hegyközség területén a szőlőültetvények nagysága 2011 óta folyamatosan nő, 2016-ban 2164 hektár volt. A területen átlagosan 70-100 ezer hektoliter bort állítanak elő, tavaly 92 091 hektoliter seprős újbor készült Szekszárdon.
(MTI)