Az előkelő 20. helyezést érte el a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú 5 puttonyos aszúja a világ egyik vezető bormagazinja, az amerikai Wine Enthusiast éves top 100-as listáján.
A tekintélyes Wine Enthusiast című borszaklaptól újabb elismerést kapott a Dereszla Pincészet, amely a 2009-es aszújával harmadszor került fel a nemzetközileg is elismert listára. A Bai Edit főborász által készített borok közül legutóbb a 2007-es évjáratú 5 puttonyos aszú egy másik vezető borszakmai magazin, a Wine Spectator top 100-as listáján szintén huszadik lett. A most díjazott aszúról – amelyik a Világgazdaság Top 100 magyar bor 2017 kiadványában is szerepel – az ügyvezető elmondta, hogy a 2009-es év a tokaji borvidék egyik kiemelkedő évjárata volt, amikor az enyhe tél után korán érkezett a tavasz. A meleg, száraz nyár után a szőlő aszúsodási folyamata ideális körülmények között indult el, az aszúborok pedig nagyon gazdag beltartalmi értékeket, friss, gyümölcsös jelleget mutatnak.
– A Dereszla Pincészet a Tokaji borvidék egyik legpatinásabb múltú borászata, első írásos említése 1406-ból származik – mondta el a Világgazdaságnak Kalocsai László, a társaság ügyvezetője. Hozzátette, az évente feldolgozott mintegy nyolcezer mázsa szőlőt hozzávetőleg 130 hektárról szerzik be, ebből 35 hektárt maguk művelnek, a fennmaradó területen integrációs rendszerben folyik a gazdálkodás. A cég már januárban meghirdeti a felvásárlási árat, ez pedig Kalocsai László szerint nemcsak az időzítése miatt egyedülálló a borvidéken, hanem azért is, mert meghirdetett áraik magasnak számítanak. Cserébe viszont azt várják el a szőlősgazdáktól, hogy tartsák be az általuk megszabott technológiai paramétereket.
– A Dereszla borainak 15 százaléka édes, aszú vagy késői szüretelésű bor. A száraz boraink közül legnagyobb mennyiségben furmintot értékesítünk, de nagy fantáziát látunk a borvidék legfiatalabb fajtájában, a kabarban is – mondta az ügyvezető.
Két feldolgozóban mintegy 600-700 ezer palack Dereszla-bor készül. A pincészet kapacitása 350 ezer, az azonos tulajdonosi körbe tartozó, szintén Dereszla-borokat előállító Henye Borászat Kft. pedig jövőre eléri az egymillió palackot. Így fokozatosan tudják bővíteni termelésüket, részben új területek integrációba vonásával, részben pedig saját új telepítésekkel. Azt tervezik, hogy 2019-ben közel húszhektárnyi korábbi szőlőterületet vonnak újra termelésbe. Boraik 80 százalékát exportálják, több mint negyven országba jutnak el. A legnagyobb piacuk Franciaország.
(forrás: vg.hu)