`

Az Európai Unió és Kína között létrejött, száz európai és száz kínai terméket tartalmazó földrajzi árujelző oltalom alá helyezéséről szóló kétoldalú megállapodásban a Tokaji megnevezés is szerepel– közölte az Európai Bizottság szerdán.


Lezárultak az EU és Kína közötti tárgyalások arról a kétoldalú megállapodásról, amelynek célja száz európai földrajzi árujelző oltalom alá helyezése Kínában, valamint száz kínai földrajzi árujelző oltalom alá helyezése az EU-ban az utánzatokkal és a visszaélésekkel szemben. Ez a mérföldkövet jelentő megállapodás várhatóan kölcsönös kereskedelmi előnyöket és nagyobb keresletet eredményez majd a jó minőségű termékek iránt mindkét oldalon. A megállapodás szerint oltalom alá kerülő földrajzi árujelzők uniós jegyzéke a Tokaji mellett olyan termékeket tartalmaz, mint a Champagne, a Feta sajt, az Irish Whiskey, a Münchener Bier, az Ouzo, a Polska Wódka, a Porto, a Prosciutto di Parma és a Queso Manchego. A kínai termékek között pedig például a Pixian Dou-Ban (Pihszieni babpép), az Anji Bai Cha (Ancsi fehér tea), a Panjin Da Mi (Panjin rizs) és az Anqiu Di Jiang (Ancsiui gyömbér) szerepel.

A tárgyalások lezárását követően elkezdődhet a megállapodás jogi felülvizsgálata. Ennek során az EU részéről az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyására lesz szükség. A megállapodás várhatóan még 2020 vége előtt hatályba lép. A hatálybalépést követő négy év elteltével a megállapodás mindkét részről további 175 földrajzi árujelzővel bővül. Ezeknek az elnevezéseknek ugyanazon a nyilvántartásbavételi eljáráson kell majd keresztülmenniük, mint a megállapodásban jelenleg szereplő száz bejegyzett elnevezésnek (értékelés, észrevételezésre történő kihirdetés).

– Az európai földrajzi árujelzővel ellátott termékek a minőség szempontjából világszerte elismerésnek örvendenek. A vásárlók szívesen fizetnek többet, ha bízhatnak a termékek származásában és eredetiségében, s ezáltal a mezőgazdasági termelőket is jobban jutalmazzák. Ez a megállapodás jól mutatja globális kereskedelmi partnereinkkel, például Kínával való szoros együttműködés iránti elkötelezettségünket. Mivel mindkét oldalon erősíti kereskedelmi kapcsolatainkat, ez a megállapodás mindkét fél számára előnyökkel jár a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazat, valamint a fogyasztók szempontjából is – mondta Phil Hogan, a még hivatalban lévő mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos.

Az uniós agrár-élelmiszeripari export tekintetében Kína a második legjelentősebb célország; (a 2018 szeptembere és 2019 augusztusa közötti 12 hónapos időszakban) a kivitel értéke elérte a 12,8 milliárd EUR-t. Kína a földrajzi árujelzők oltalma alatt álló termékek uniós exportja tekintetében is a második legfontosabb célállomás; ezek a termékek – köztük borok, agrár-élelmiszeripari termékek és szeszes italok – az összes kivitel mintegy 9%-át teszik ki.

A kínai piac nagy növekedési potenciált jelent az európai élelmiszerek és italok számára, hiszen folyamatosan nő a középosztály aránya, amely az emblematikus, jó minőségű és eredeti európai termékeket kedveli. Kínának ugyanakkor van egy saját, jól működő földrajzi árujelző rendszere, olyan különlegességekkel, amelyeket e megállapodásnak köszönhetően az európai fogyasztók jobban megismerhetnek.


(forrás: EB)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám