A fagyasztott fehér húsú halak európai piacán egyre növekszik a fenntarthatósági tanúsítás, a minőségi címkék és a felelősségteljes beszerzés iránti igény. Továbbá mind a termékek, mind a csomagolás változásai tükrözik a fogyasztók növekvő preferenciáját a kényelmi élelmiszerek iránt is.
A fogyasztókban egyre jobban tudatosulnak a halászattal és az akvakultúrával kapcsolatos fenntarthatósági kérdések. Éppen ezért a fenntarthatósági tanúsítás várhatóan piacra jutási követelmény lesz Észak- és Nyugat-Európában. Az elmúlt évek adataiból látszik, hogy az Európai Unió bizonyos területein – elsősorban Hollandiában, Spanyolországban és Németországban – erősen megnőtt a tanúsított halászati termékek iránti kereslet illetve a kínálat. Például a holland szupermarketekben kapható pangasius és tilápia termékek 99 százalékát fenntartható módon termelik.
A termékek és a feldolgozás minősége továbbra is kiemelkedő jelentőségű az egész „tenger gyümölcsei” szektorban. Az európai importőrök egyre inkább elvárják beszállítóiktól, hogy megfeleljenek a minőségi előírásoknak, például a BRC vagy az IFS szabvány követelményeinek. Bár a minőségi előírások korábban csak a kiskereskedelmi szegmensben voltak fontosak, hosszú távon minden piaci szegmensben követelménnyé válnak. Ha valaki nem tud megfelelni az európai minőségi előírásoknak, az drasztikusan korlátozni fogja a piaci lehetőségeit (az Európai Unión kívül is).
A fogyasztásra kész, könnyen elkészíthető, hozzáadott értékű, fehér húsú haltermékek iránti kereslet növekszik. Ilyenek például a mikrohullámú sütőben elkészíthető termékek és a halból készült különféle készételek. A tendencia fő okai az időigény és a fogyasztók halak készítésével kapcsolatos hiányos ismeretei. Az ilyen kényelmi termékek iránt érdeklődő fogyasztók a gyorsan elkészíthető, de egyben egészséges ételek fogyasztását részesítik előnyben.
Az európai fogyasztók növekvő érdeklődést mutatnak az új és egzotikus fehér húsú halak iránt is. Emellett a magas minőségű haltermékek iránt is jelentős kereslet mutatkozik. Mindkét irány olyan halfajok elfogadását eredményezi, amelyek korábban viszonylag ismeretlenek voltak. Ez a tendencia várhatóan folytatódik az elkövetkező években, és lehetőséget nyújt mindazoknak, akik új halfajokkal kívánnak belépni az európai piacra.
További részletek a CBI oldalán olvashatóak.
A halászati ágazattal kapcsolatos további részletek a NAK Élelmiszeripari hírlevelének decemberi számában olvashatók.
(nak.hu)