A korábbinál nagyobb kormányzati figyelmet érzékeltek az élelmiszeripari szereplők 2014 és 2018 között, de az ágazat teljesítménye még mindig az uniós versenytársaké alatt van. A szakmabeliek szerint az élelmiszeripar fejlesztése nélkül az alapanyag-termelők sem lehetnek sikeresek – írta a Világgazdaság.
Az élelmiszeripari szereplők az elmúlt években érzékelték, hogy a kormány a korábbinál kicsit több figyelmet fordít az ágazatra – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke, a NAK alelnöke. Emlékeztetett, hogy a kabinet korábban leszögezte: „stratégiai ágazatnak” tekinti az élelmiszeripart. Elkészült egy közép- és hosszú távú ágazati fejlesztési stratégia, és elfogadtak egy, a magyar élelmiszerek minőségének javítását célzó húszpontos akciótervet is.
Az ÉFOSZ-elnök szerint hosszú idő után ismét érdemi források álltak, illetve állnak rendelkezésre az ágazat egyes szereplői beruházásainak és fejlesztéseinek támogatására. A 2014–2020-as Vidékfejlesztési Program és a GINOP keretében nyújtott forrásokból konkrét beruházások ugyan még nem valósultak meg, de Éder Tamás reméli, hogy azok olyan megalapozott terveken alapulnak, amelyek valóban jelentősen hozzájárulnak az adott szereplők versenyképességének javulásához.
Fontos lépés volt, hogy az elmúlt években folytatódott az ágazat fehérítése. Az ezt célzó lépések közül kiemelendő az áfacsökkentés, vagyis hogy évente újabb termékcsoportok kerültek a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alá. Az ÉFOSZ-elnök szerint ugyanakkor tény, hogy az ágazat gyorsuló áfacsökkentést várna el. Így az idei intézkedés mértéke – vagyis az, hogy csak a sertésbelsőség és a hal került az alacsonyabb kulcs alá – csalódást okozott. Ez azért is különösen igaz, mert a hivatalos statisztika pontosan alátámasztja az intézkedések piacfehérítő hatását. Ezt kiemelte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója is, aki szerint a csirkehúsfogyasztás 10 százalékos növekedésében jelentős része van az áfacsökkentés hatásának. A megkérdezett szakmabeliek kiemelten fontosnak tartják, hogy – a nemzeti költségvetés teherbíró képességének figyelembevételével – az alapvető élelmiszerek minél szélesebb köre minél gyorsabban kerüljön az 5 százalékos áfakulcs alá. Továbbá fontosnak tartják a technológiai korszerűsítések támogatását, valamint az adminisztratív terhek csökkentését.
További részletek itt.
(vg.hu)