Hús-, baromfiipar

A halfogyasztás népszerűsítését és növelését tűzte ki célul a „Kapj rá” elnevezésű, OMÉK-on is jelen lévő kampány. A stand látványkonyhájában különleges halételek is készülnek majd.


Magyarországon az európai átlaghoz képest is kevés halat eszünk: az éves fogyasztás fejenként mindössze 4-5 kilogramm. És az éves halfogyasztás egészének negyven százaléka a karácsonyi időszakra koncentrálódik. Ez a mennyiség messze elmarad az 26 kilós európai átlagtól. Ezzel az értékkel hazánk az Európai Unió tagállamai körében az utolsó helyen áll.

Sokakat a bonyolult elkészítési módok, a szálkák tartanak vissza attól, hogy megkóstolják a finomabbnál finomabb halas ételeket. A „Kapj rá!” elnevezésű, halfogyasztást népszerűsítő kampány harcot hirdet a szálkáktól való félelem ellen. Ennek keretében az OMÉK-on standot is létesítettek. A magyar halfajtákat bemutató, óriás akváriumot is magába foglaló helyszínt Mihalics Vivien, a Miniszterelnökség Halászati Alapok Osztály osztályvezetője, Kiss András, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese, valamint Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg szeptember 20-án délelőtt.

Mint Mihalics Enikő elmondta, az internetes oldal keresztül a lakosságot igyekeznek tájékoztatni a halfogyasztásról, annak előnyeiről, a hal elkészítésének lehetséges módjairól, a televízióban, illetve az újságokban is szeretnék népszerűsíteni a halfogyasztást. Mindehhez 2020-ig mintegy 800 millió forint áll rendelkezésre, melynek negyede uniós forrásból származik.

– Az egészséges táplálkozási ajánlások alapján minden korosztály számára hetente legalább 1-2 alkalommal javasolt a halfogyasztás – mutatott rá Kiss András. Megjegyezte, a belföldi kampányra koncentrálnak, és z eddigi, hagyományos marketingeszközök mellett újdonságokkal is készülnek. Az idősebb vidéki lakosok szeretik a halat, így elsősorban a 25 év alatti korosztály megszólítására szeretnék az energiájukat fordítani. Ehhez viszont új termékekkel is meg kell jelenni a piacon, amihez a felméréseket most végzik. Úgy vélte, „meg kell találni a fiatalokhoz a hívószavakat”, hiszen a hal egészséges tápanyagforrást jelent, kedvező zsírsavösszetétele, fehérjedús tulajdonságai, valamint könnyű emészthetősége miatt.

Ezt követően a „Kapj rá!” stand látványkonyhájában Nyíri Szása séf hazai halakból készült ételkölteményeinek elkészítését nézték és kóstolták meg az érdeklődők.

A kiállítók célja, hogy széles körben megismertessék azokat a halkészítési technikákat, amelyekkel a hétköznapokban is egyszerű, ízletes halételeket lehet készíteni. A stand látványkonyhájában neves séfek főznek naponta kétszer halas ételkülönlegességeket. Ezen kívül ismeretterjesztő előadások lesznek többek között a magyar halfajtákról, valamint a halételek változatos elkészítési módozatairól.

Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot. A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) társfinanszírozásával megvalósuló Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében az előző időszakhoz képest 12 százalékkal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 16,07 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a -feldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére. Az Agrármarketing Centrum a Miniszterelnökség megbízásából édesvízi hal és halgazdálkodási termékek népszerűsítése érdekében hosszú távú, hét éven át tartó, kommunikációs és promóciós kampányt dolgozott ki a közelmúltban. Ehhez kapcsolódik a „Kapj rá!” kampány és az OMÉK-stand is.

 


(forrás és kép: AMC)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok