`

Alig fogyaszt a lakosság halat és marhát, ami hosszabb távon jelentős vashiányt, szív- és érrendszeri betegségeket idézhet elő – hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia eseménysorozatának rendezvényén.

 


A marha- és a juhhúsfogyasztás együttesen nem éri el fejenként a három kilót évente Magyarországon – mondta Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója a hús táplálkozási szerepéről szóló, az MTA tudományünnepi rendezvénysorozata keretében november 24-án megtartott budapesti konferencián. Hozzáfűzte: az évi huszonöt-huszonhét kilogramm baromfi-, illetve sertéshúsfogyasztás viszi a prímet. Miközben a magas vérnyomásban, a cukorbetegségben, bizonyos daganatos kórokban vagy köszvényben szenvedők száma nőtt az utóbbi években. A marhahúsfogyasztás mértéke csökkent, akárcsak az állati zsiradéké, miközben emelkedett a növényi zsiradéké.


Bíró György, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság tiszteletbeli elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a hús kiváló fehérjeforrás, száz grammban huszonhét-harmincöt gramm protein van, a marha- és a juhhúsban kedvező a telített és a telítetlen zsírsavak aránya. A vörös húsok fogyasztásával jobban hasznosul a szervezetben a vas és a cink is.
A zaragozai egyetemen oktató Ana Guerrero azt hangsúlyozta, hogy bár a sertést Spanyolországban fehér húsként reklámozzák, az mégis vörös hús. Úgy vélte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon tavalyi jelzése, hogy a vörös hús rákkeltő, nem igaz. Kísérleteket összegeztek a rendszeresen bárányt és csirkét fogyasztókkal összefüggésben, heti háromszor százhuszonöt grammot kaptak a különböző ételekből, ám semmilyen egészségi probléma nem vetődött fel a bárány evése miatt sem.


A pécsi egyetem professzora, Figler Mária is elhamarkodottnak véli a WHO megállapítását. Szerinte az a baj, hogy nagyon kevés halat eszünk, holott hetente kétszer háromszáz grammot kellene fogyasztani, főként tengeri halból, hogy az omega-3 zsírsav beépüljön a szervezetbe. Ennek ugyanis az érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében is nagy szerepe van.
Barna Mária professzor kiemelte: a B12-vitamin forrása főként a hús. A nem megfelelő húsfogyasztás miatt vashiány alakulhat ki a gyerekeknél. A budapesti gyerekek harmada vashiányos, és csak csekély vigasz, hogy például Hollandiában is a kelleténél kevesebb húst esznek a kiskorúak.


(forrás: Magyar Hírlap)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám