Alig fogyaszt a lakosság halat és marhát, ami hosszabb távon jelentős vashiányt, szív- és érrendszeri betegségeket idézhet elő – hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia eseménysorozatának rendezvényén.
A marha- és a juhhúsfogyasztás együttesen nem éri el fejenként a három kilót évente Magyarországon – mondta Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója a hús táplálkozási szerepéről szóló, az MTA tudományünnepi rendezvénysorozata keretében november 24-án megtartott budapesti konferencián. Hozzáfűzte: az évi huszonöt-huszonhét kilogramm baromfi-, illetve sertéshúsfogyasztás viszi a prímet. Miközben a magas vérnyomásban, a cukorbetegségben, bizonyos daganatos kórokban vagy köszvényben szenvedők száma nőtt az utóbbi években. A marhahúsfogyasztás mértéke csökkent, akárcsak az állati zsiradéké, miközben emelkedett a növényi zsiradéké.
Bíró György, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság tiszteletbeli elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a hús kiváló fehérjeforrás, száz grammban huszonhét-harmincöt gramm protein van, a marha- és a juhhúsban kedvező a telített és a telítetlen zsírsavak aránya. A vörös húsok fogyasztásával jobban hasznosul a szervezetben a vas és a cink is.
A zaragozai egyetemen oktató Ana Guerrero azt hangsúlyozta, hogy bár a sertést Spanyolországban fehér húsként reklámozzák, az mégis vörös hús. Úgy vélte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon tavalyi jelzése, hogy a vörös hús rákkeltő, nem igaz. Kísérleteket összegeztek a rendszeresen bárányt és csirkét fogyasztókkal összefüggésben, heti háromszor százhuszonöt grammot kaptak a különböző ételekből, ám semmilyen egészségi probléma nem vetődött fel a bárány evése miatt sem.
A pécsi egyetem professzora, Figler Mária is elhamarkodottnak véli a WHO megállapítását. Szerinte az a baj, hogy nagyon kevés halat eszünk, holott hetente kétszer háromszáz grammot kellene fogyasztani, főként tengeri halból, hogy az omega-3 zsírsav beépüljön a szervezetbe. Ennek ugyanis az érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében is nagy szerepe van.
Barna Mária professzor kiemelte: a B12-vitamin forrása főként a hús. A nem megfelelő húsfogyasztás miatt vashiány alakulhat ki a gyerekeknél. A budapesti gyerekek harmada vashiányos, és csak csekély vigasz, hogy például Hollandiában is a kelleténél kevesebb húst esznek a kiskorúak.
(forrás: Magyar Hírlap)