`

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt!” sorozat keretében zöldség- és gyümölcsfeldolgozás témában szervezett gyakorlati napokat a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Konzervtechnológiai Tanszékén. A kamara által finanszírozott program 2019. április 12-13-án zajlott le, ahol a kezdő csoport tagjai ismerkedhettek meg az első modul programjaival.


Az első nap az elméleti ismeretek áttekintésével telt. A résztvevők többek között hallhattak a gyümölcs- és zöldségtartósítás alapjairól, lehetőségeiről, részletesen áttekinthették a jellemző romlási folyamatokat és az alapanyagok, késztermékek mikrobáit. Az előadók ismertették a mikroorganizmusok elszaporodásának feltételeit, a mikrobiológiai eredetű minőségváltozások (romlás) következményeit és a romlási folyamatokat gátló eljárásokat.

A résztvevők megismerhették a kisüzemi gyümölcs- és zöldségfeldolgozás gépeit, berendezéseit és olyan egyszerű laboratóriumi eszközöket, amelyek segíthetik a mindennapi munkájukat. Ezt követően az oktatók ismertették az adalékanyagok és kiváltásuk lehetőségeit. Bemutatták a használható színezékeket, édesítőanyagokat, állománykialakítókat és tartósítószereket, valamint részletesen elmondták ezek felhasználási lehetőségeit.

A résztvevők számos anyagról hallhattak érdekességeket az előadás során, amiket másnap a gyakorlatban ki is próbálhattak. Különféle termékek (lekvárfélék, befőttek) előállítási praktikáit sajátíthatták el és alternatív anyagokat (pl. inulin) próbálhattak ki a gyakorlat során. Két csoportban zajlottak a gyakorlati programok, melyek során hasznos ismereteket szerezhettek a termékfejlesztéseikhez. Megfigyelhették a hőkezelés folyamatát a híg, a sűrű és a darabos termék esetében, valamint a lekvárfélék előállítása közben kipróbálhatták a különféle édesítőszereket, színezékeket és állománykialakítókat is. Azt is gyakorolták a résztvevők, hogy hogyan kell kiszámolni az egyes cukorhelyettesítő anyagok termékbe szükséges mennyiségét az édesítőerejük alapján.

A kétnapos rendezvényen 24 fő kamarai tag vett részt, akik döntően már foglalkoznak élelmiszer-előállítással. Számukra a már meglévő ismeretek bővítése miatt volt hasznos a program. Az interaktív rendezvény során a résztvevőknek lehetősége nyílt a témákkal kapcsolatban kérdéseket feltenni, valamint az eddigi gyakorlati tapasztalataikat megvitatni. A résztvevői visszajelzések alapján mind az elméleti, mind a gyakorlati programok rendkívül hasznosnak bizonyultak.


(NAK/Polczer Katalin)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám