Szakértőknek szóló előadásokkal és konferenciákkal nyílt meg az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárhoz (OMÉK) kapcsolódó szakmai nap.
Az OMÉK „nulladik napján”, szeptember 19-én került sor az I. OMÉK Szakmai Napra a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum és az Agroinform.hu mezőgazdasági portál szervezésében. Az eseményen a legnagyobb hazai agrárszakmai és élelmiszeripari döntéshozókat, termelőket és beszerzőket látták vendégül.
– A mezőgazdaság elsődleges célja a megélhetés, vagyis hogy biztos alapot, stabil jövőt biztosítson a vidéken élők számára, valamint cél az is, hogy egészséges, jó minőségű élelmiszer kerüljön az asztalra – jelentette ki a nap megnyitóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Megjegyezte, komoly kihívást jelent az, hogy átalakul a mezőgazdaság, amelyben két jól kivehető irány bontakozik ki: az iparszerű élelmiszer-termelés, amely már inkább élelmiszer-vegyipart jelent, illetve a természetes, hagyományos, a megszokott ízeket megőrző élelmiszer-előállítás.
Mint mondta, mindez nem nélkülözi a modernitást, sőt, a magyar mezőgazdaság úgy tudott korszerűsödni az elmúlt években, hogy közben növekedett a foglalkoztatottak száma a területen.
– A cél az, hogy a legmodernebb kutatási eredményekre és a legkorszerűbb technológiákra támaszkodva őrizzük meg az élelmiszer-termelés hagyományait és ízeit – összegezte Fazekas Sándor. – A legfelkészültebb szakembereknek is szükségük van partnerekre, ugyanis az egyéni teljesítményeken túl jól működő, összetartó üzleti kapcsolatok, közösségek segíthetik tovább építeni egy-egy vállalkozás menetét. Azért szerveztük meg az OMÉK történetében először a szakmai napot, hogy teret adjunk az együttgondolkodásnak, hogy segítsük a közös munkát.
Daróczi László, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője két fontos tényezővel indokolta a szakmai nap megrendezését. Az AMC munkatársai, járva a világ nagy szakmai kiállításait, mindenütt azt tapasztalták, hogy jelentős az érdeklődés a szakmai fórumok, üzleti lehetőségek iránt, és ez találkozott a magyar közönség igényeivel is. Mint mondta, ezentúl minden évben megrendezik a szakmai napot: páratlan években az OMÉK-hoz igazodik, páratlan években pedig külön eseményként tartják meg.
Jelentős volt az érdeklődés
Neves szakemberek elemezték az agrárium és az élelmiszer-gazdaság üzleti kockázatait és lehetőségeit. A szakmai napon több mint 800 résztvevő, 6 előadó és 24 moderátor volt jelen. A délelőtti workshop-előadások olyan témákat jártak körül, mint az agrárium kockázatai és a kockázatkezelés lehetőségei, amelyről Kemény Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet igazgatója tartott előadást. Dr. Filippo Codato, az Asnacodi igazgatója pedig az olasz mezőgazdasági közösség példáján keresztül mutatta be a kockázatkezelés elősegítésének lehetőségeit. Emellett az előadásokon szó volt a mezőgazdaságban lejátszódó technológiai forradalomról, a szakértői kockázatértékelésről az agráriumban és a globalizáció hazai agrárgazdaságra gyakorolt hatásairól is.
A délutáni programban került sor az I. Magyar „Nyitott tér” agrár-workshopra, amely új, innovatív módszernek számít hazánkban, mezőgazdasági vonatkozásban pedig most alkalmazták először. A workshop négy szekcióból állt (szántóföld, élelmiszeripar, állattenyésztés és kertészet), az egyes szekciók programja az üzlet, a szabályozás és az erőforrások témái köré szerveződött. A jelenlévők, kisebb csoportokat alkotva, egy-egy témakört az abban igazán érdekelt szereplőkkel együtt bontottak ki. A fórum kiváló alkalmat kínált minden résztvevőnek arra, hogy hallathassa a hangját, és a többi jelenlévővel együtt megoldást találjon az ágazat legégetőbb problémáira. A „Nyitott tér”-légkör a gondolatok és vélemények olyan szabad megformálására adott lehetőséget, melyet egyetlen másik fórum vagy konzultációs technika sem biztosít.
(forrás: AMC) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)