`

A közvetlen támogatások kifizetésének feltétele az aktív mezőgazdasági termelő státusz megállapítása – közölte egy életbe lépett uniós rendelkezésre hivatkozva a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

 


Az Európai Parlament és a Tanács 1307/2013/EU rendelete, valamint a 8/2015. (III.13.) FM rendelet bevezette az aktív mezőgazdasági termelő (aktív gazda) fogalmát, valamint meghatározta vizsgálatának folyamatát. Az aktívgazda-vizsgálatot azon ügyfelek esetében – hivatalból indított eljárás keretében – folytatja le a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), akik a 2016-ban nyújtottak be egységes kérelmet, valamint a Vidékfejlesztési Program egyes felhívásaira adtak be pályázatot.


8/2015. (III. 13.) FM rendeletben tételesen felsorolt feltételek alapján történik az aktív gazda státusz vizsgálata. Az egyes vizsgálati követelmények sorrendisége meghatározott. Figyelemmel a rendelet előírásaira, az elsődleges vizsgálati tényező a kizárt tevékenységek alapján történő kiszűrés, amely a jogszabály 1. és 2. számú melléklete alapján valósul meg. A rendelet 3. § (1) bekezdése szerint támogatásra való jogosultságra kizáró ok, ha kérelmező
-    állandó sport- és rekreációs terület-,
-    ingatlanvállalat,
-    repülőtér-,
-    vasúttársaság- vagy vízmű üzemeltetője.
Amennyiben a kérelmező nem rendelkezik olyan fő- vagy melléktevékenységgel, amely kizártnak minősül, nem vizsgálják tovább.


Mentesül a kizárás alól az az ügyfél, aki az igénylést megelőző évben benyújtott egységes kérelem alapján ötezer euró vagy annál kevesebb közvetlen támogatásban részesült, valamint az a természetes személy, aki nem rendelkezik adószámmal.


A fent ismertetett kizáró okok valamelyikének fennállása esetén is részesülhet az ügyfél közvetlen támogatásban vagy egyes vidékfejlesztési támogatásban, azaz aktív gazdának minősülhet a 8/2015. (III. 13.) FM rendelet 3. § (2) bekezdés a), b) vagy c) pontjában foglaltak bármelyikének való megfelelés esetén.
A rendelet 3. §-a az alábbiakról rendelkezik:
„(2) A kizárt mezőgazdasági termelő közvetlen támogatásban részesülhet, ha ellenőrizhető bizonyítékkal szolgál az alábbiak közül bármelyikre nézve:
a) a legutolsó lezárt pénzügyi évben a közvetlen támogatások éves összege eléri a nem mezőgazdasági tevékenységekből származó teljes bevételének legalább 5%-át,
b) az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos egységes eljárási szabályokról szóló tárgyévi miniszteri rendelet szerinti egységes kérelmen bejelentett, legalább húsz hektár nagyságú, megállapított mezőgazdasági területtel jogszerű földhasználóként rendelkezik, vagy
c) elsődleges üzleti tevékenysége mezőgazdasági tevékenység.”


Az aktív gazda követelményeinek való megfelelést ellenőrizhető bizonyítékkal kell alátámasztani, amelyek jelentős része az MVH nyilvántartásaiban szereplő adatok lekérdezésével és a közhiteles nyilvántartásokban rendelkezésre álló adatok alapján, az ügyfél bevonása nélkül hivatalból indult eljárásban vizsgálhatók. Azokban az esetekben, amelyek ellenőrzéséhez az ügyfél bevonása is szükséges, nyilatkozattételre felszólító végzés kiadásának van helye, illetve a nyilatkozatokat alátámasztó dokumentumokat helyszíni ellenőrzés során vizsgálja az MVH.


Amennyiben az ügyfél 8/2015. (III. 13.) FM rendelet 3. § (2) bekezdés a) pontja szerinti feltételeknek a nyilatkozattétel alapján nem felel meg, nem jelent automatikus kizárást, mivel a 3. § (2) bekezdés b) pontja szerinti jogszerű földhasználat vizsgálat még jelenleg folyamatban van. Ha az ügyfél nem nyújt be nyilatkozatot és a jogszerű földhasználat sem igazolható, akkor a rendelet szerinti vizsgálat eredményeként megállapítható, hogy a kizárt mezőgazdasági termelő nem aktív gazda, ennek következményeként pedig közvetlen támogatásra nem jogosult.
Az aktív gazda vizsgálattal kapcsolatos észrevételeket, kérdéseket az alábbi elérhetőségeken keresztül juttathatják el az MVH részére: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., valamint a www.mvh.gov.hu oldal kérdés-válasz menüjén keresztül (Aktív gazda kategória).


(MVH)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám