Növénytermesztés

Május elsejétől benyújtható a kérelem az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezés támogatásához.


Az aranyszínű sárgaságot terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezéshez nyújt segítséget az a program, amit a Földművelésügyi Minisztérium idén indított el. A betegség kellő termelői elővigyázatosság és odafigyelés nélkül komoly anyagi károkat és veszteségeket okozhat a szőlőben.
Azok a gazdálkodók, akik növény-egészségügyi megelőzéshez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) részére még 2016 márciusában jelezték támogatási igényüket, május 1-től már benyújthatják a támogatási kérelmüket egészen augusztus 15-ig. A támogatás mértéke a kijuttatott növényvédőszer vételárának 50 százaléka, de legfeljebb 8000 forint hektáronként. A programban az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszert célzottan, a védekezési időszakon belül, május 1-től lehet kijuttatni egészen július 31-ig.


A növényvédőszeres kezelést követően a támogatási kérelmet postai úton kell benyújtani a területileg illetékes, növényvédelmi igazgatási hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (növényvédelmi hatóság) részére. A kérelemhez mellékelni kell, borszőlő termelése esetén, a gazdasági aktát vezető hegybíró, csemegeszőlő termelése esetén a növényvédelmi hatóság igazolását a szőlőültetvény adatairól, valamint annak tárgyévi rendeltetésszerű műveléséről. E tekintetben a kísérleti szőlő és szőlő-szaporítóanyag esetén a szőlőtermelőnek nincs teendője, a NÉBIH általi nyilvántartás igazolja a rendeltetésszerű művelést. A kérelemhez mellékelni kell továbbá a növényvédőszer megvásárlását igazoló számla és a permetezési napló másolatát. Ha szőlőtermelői felhatalmazás alapján termelői szerveződés nyújt be támogatási kérelmet, akkor az ebben való tagságot is igazolni kell.
A támogatási kérelmen a növény-egészségügyi megelőzés és felszámolás támogatása együttesen is igényelhető. Ez utóbbi támogatást azon ültetvény után lehet igényelni, amely a növényvédelmi hatóság által körülhatárolt területen található.


Támogatásról a részletes tájékoztatást és a kapcsolódó termelői teendőket az MVH honlapján elérhető 44/2016. (IV. 28.) számú MVH Közlemény tartalmazza.


(forrás: FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok