Kertészet

A zártkertek revitalizációját segítő országos programot hirdet a Földművelésügyi Minisztérium: 300 millió forint keretösszeg áll az önkormányzatok rendelkezésére.


Az először tavaly indult, zártkerti revitalizációt célzó nemzeti program idén újra pályázható az önkormányzatok számára. A 2016. évi összesen 300 millió forintos támogatás igénybevételére egyedi kérelmek benyújtásával nyílik lehetőség 2016. június 28-ig bezáróan.
A minisztérium szükségesnek tartotta egy olyan program elindítását, amely a hagyományokat életben tartó, a szőlő- és gyümölcstermelésre alapozó, az öngondoskodást segítő, a kétkezi munkával elért sikereket ismeri el. Az idei program keretében olyan mentorálással kísért mintaprogramok juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz, amelyek során zártkerti fekvésű földrészlet revitalizációja valósul meg igazoltan őshonos vagy tájfajta növény telepítésével, közösségi termelés mellett.
Hazánkban jelenleg mintegy kétszázezer hektár zártkerti ingatlan található, melyek nagy része elhanyagolt, gondozatlan terület, jellemzően a települések határában lévő, főként kézimunkával művelhető, apróparcellás szőlő- és gyümölcsterület. A program célja az egykori zártkerti, elhanyagolt területek újjáélesztése, a vidéki emberek értékmegőrző, élelmiszer önellátó képességének segítése. A zártkertek eredeti funkcióinak megőrzésével a gazdálkodás újraindítható, hiszen az önkormányzat koordinálásában a településen élő lakosság egy része a zöldség- és gyümölcstermesztésbe még bevonható. Ez megoldást jelenthet a tömegtermelés hatásával szemben a helyi termékek felértékelésében, az öngondoskodás felerősödésében, a vidéki népesség életfeltételeinek javításán túl a helyi kulturális élet fellendítésében is.
A 2015-ben elindított program keretében 15 egykori zártkert revitalizációja valósul meg mindösszesen mintegy 150 millió forint támogatásból. Az idei program során a tárca projektenként legfeljebb tízmillió forint támogatást kíván nyújtani, a rendelkezésre álló keret alapján így akár harminc önkormányzat is megvalósíthatja fejlesztését.


(FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok