Élelmiszeripar

Tíz új, európai uniós hitel- és vissza nem térítendő támogatással kombinált pályázat indul, amelyek 2017 februárjától igényelhetőek. A pályázatok között van a NAK közreműködésével készült élelmiszeripari pályázat is.

 


A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) a pénzügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztése címén a korábbihoz, az előző uniós ciklushoz képest több mint háromszor nagyobb összegű forrás, összesen mintegy 730 milliárd forint áll rendelkezésre – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán, az NGM és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közös sajtótájékoztatóján.


A tíz új hitelterméket a GINOP, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében összesen 537 milliárdos keretösszeggel lehet igénybe venni. A kombinált hiteltermékeket többek között kapacitásbővítésre, infokommunikációs fejlesztésekre (ittitt és itt), kutatás-fejlesztésre (itt és itt), energiahatékonysági beruházásokra (ittitt és itt) és komplex élelmiszeripari beruházásokra lehet felvenni. (Utóbbi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktív közreműködésével készült el, részleteket a kamara korábbi tematikus konferenciáin már ismertették az érintettekkel.) A visszatérítendő forrásokhoz rendkívül kedvező feltételekkel, jellemzően 15 éves futamidővel és 0-2 százalékos kamat mellett juthatnak a vállalkozások, 10 százalék saját forrás mellett.


Bártfai-Mager Andrea, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos elmondta: a kormány a gazdasági növekedés, a versenyképesség növelése és a foglalkoztatás bővítése érdekében használja fel a 2014-2020 között rendelkezésre álló európai uniós gazdaságfejlesztési forrásokat. Az MFB kiemelt figyelmet fordít a termékek fejlesztésekor arra, hogy az ország kevésbé fejlett térségeiben is gyorsan és könnyen elérhetőek legyenek a források, elősegítve a vidék felzárkózását.
A kormánybiztos elmondta: 442 MFB-ponton érhetők el a pályázatok, de 2017-ben további 200 MFB-pontot nyitnak meg, így jövőre már közel 650 helyszínen várják a pályázók jelentkezését.

 


(MTI/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok