`

Élelmiszeripari fórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari szakterülete január 22-én, pénteken. A szakmai rendezvény célja az volt, hogy információt és segítséget nyújtson az élelmiszeripari beruházást tervező vállalkozásoknak. A fórum igen sikeresnek tekinthető, hiszen az első ilyen jellegű rendezvényen több mint kétszáz ember jelent meg.

 

A rendezvényt különösen aktuálissá tette, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) támogatási keretén belül 2015. 12. 28-án megjelent a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” (VP-3-4.2.1.-15) című támogatási felhívás.

A fórum egyben partnertalálkozó is volt, így lehetőség nyílt a beruházásban gondolkodó társaságoknak megismerkedni a lehetséges beszállítókkal. A rendezvényre meghívott gyártó-, forgalmazó- és szolgáltató vállalkozások mindegyike referenciával rendelkezett, valamint részt vett korábbi pályázatok elszámolási folyamatában is.

A fórumot Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki elmondta: fontos év az idei az élelmiszeripar számára, hiszen immár nyolc éve nem volt a szektort érintő komoly támogatás. A szakember szerint némileg csalódott lehet az iparág, hiszen a tavaly megismert Vidékfejlesztési Programból látszott, hogy nem a várakozásoknak megfelelő kiírások születtek. Nem az iparágat megcélzó összeggel van gond, hiszen mintegy 151 milliárd forint jut az élelmiszer ágazatnak, így a Kamara minden eszközzel segíti a lehetőségek kihasználását – tette hozzá a szakember.
  

Varga László, a NAK élelmiszeripari szakértője a megjelent támogatási felhívásokról tartott tájékoztatást. Előadásában elmondta: az élelmiszer-feldolgozás beruházásait a két program együttesen támogatja.

- a mezőgazdasági vállalkozások élelmiszer-feldolgozási tevékenységét teljes körűen, továbbá a mikro- és kisvállalkozás méretű Annex 1 árucsoportba tartozó, élelmiszer előállító-feldolgozó vállalkozások fejlesztéseit a VP,

- míg a közepes méretű Annex I. és a nem Annex- I. termékeket előállító, mikro,- kis  élelmiszer-ipari vállalkozások fejlesztéseit  a  GINOP támogatja.

A szakember beszámolt róla, hogy a korábbi időszaktól eltérően Polgári eljárás keretében történik a támogatás odaítélése, valamint a pályázati felhívás (pályázati csomag ÁUF, ÁSzF és mellékletek) legalább 30 nappal a benyújtás előtt közzétételre kerülnek.


 

A rendelkezésre álló forrásról kiderült, hogy a felhívás az Európai Unió 3-as, 5-ös és 6-os vidékfejlesztési prioritásaihoz, illetve az azokból képzett alábbi fókuszterületekhez kapcsolódnak:

- 3A – keretösszege: 72,6 Mrd Ft

- 6A – keretösszege: 20,5 Mrd Ft

- 5B – keretösszege: 57,9 Mrd Ft

 A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a fenti fókuszterületi megosztás szerint 151 milliárd forint.

A „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” című felhívás két célterületet fogalmaz meg.

1. Célja a mezőgazdasági termékek értéknövelését és a piacra jutást elősegítő, technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása az élelmiszer-feldolgozás vállalati hatékonyságának növelése érdekében.

2. Célja a mezőgazdasági termékek értéknövelésével összefüggő, a környezeti erőforrás-hatékonyságot  célzó fejlesztések támogatása. 

Ezt követően Lelkes Miklós, az MVH Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatóságának munkatársa számolt be az aktuális pályázati eljárásrendről. A szakember elmondta, hogy alapvető változások lépnek életbe az eljárásrend területén, a változtatások alapvetően az egyszerűsítés irányába mutatnak. Az nem változott, hogy a Vidékfejlesztési Program középpontjában továbbra is a KKV-k állnak.

dr. Fejér Bernát közbeszerzési szakértő a közbeszerzésekről általában és a megváltozott Közbeszerzési Törvény előírásairól tartotta előadását. Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszerért felelős alelnöke a fórum zárásaként leszögezte: a pályázatok nagyszerű lehetőséget jelentenek az iparág számára, így mindenkinek azt javasolja, hogy éljen a támogatások adta eséllyel, mert arra nincs garancia, hogy az élelmiszeripar ekkora támogatáshoz jut belátható időn belül újra. 

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám