A helyi élelmiszer, és ezzel összefüggésben a rövid ellátási láncok szerepe egyre nagyobb figyelmet kap hazánkban nemcsak a fogyasztók, és civil szervezetek, de a különböző szintű döntéshozók körében is.
A hagyományos élelmiszeripar által előállított termékek mellett megjelenthetnek mind a fogyasztók, mind a termelők számára az egyre gyakrabban környezetbarát módon termesztett egészséges élelmiszerek is. A REL-ek sokféle kihívásra hivatottak megoldással szolgálni, azonban előállhat az a helyzet is, hogy a megszokott élelmiszeripar olcsóbb megoldást kínál.
Hazánkban a rövid ellátási láncok több típusa fordul elő, és a gyakorlatban egyre több megvalósulási formával lehet találkozni. Ilyen hagyományosabb forma a termelői piac, míg újszerű és szokatlan típus a közösség által támogatott mezőgazdaság vagy az internet-alapú értékesítési forma.
(NAK)