Mezőgazdasági termelés

Magas az induló ára a török csemegeszőlőnek. A jelentések azt mutatják, hogy az országban a betakarítás a szokásosnál két héttel később kezdődhet. A török fügekereskedők pedig optimisták az új szezon termésével kapcsolatban.


A török csemegeszőlő és mazsola exportja 2019. június 15-ig elérte a 213 965 tonnát, míg az előző év ugyanezen időszakában ez 229 313 tonna volt. Ez egy komoly eredmény a török aszaltgyümölcs-ipar számára, mivel az exportárak jóval magasabbak voltak az idén és az izmiri börzén a nyersanyagárak mára elérték a kilogrammonkénti 11,7 török líra /TRY/ árat(2,02 USD/kg) a No. 9 típusú csemegeszőlőért. Ez egy nagyon magas ár, aminek az lesz az eredménye, hogy a gazdálkodók hasonló árszintet akarnak majd elérni a jövőben is. Annak ellenére, hogy a korai esőzések miatt mennyiségi csökkenést jósoltak, a teljes török termés várhatóan meghaladja majd a 300 000 tonnát, és jelenleg ez az érték elérhetőnek tűnik.

A jelentések azt mutatják, hogy a betakarítás a szokásosnál két héttel később kezdődhet. Ami problémát okozhat, ha a gazdák túl korán vágják le a fürtöket, mikor Brix-érték még a kritikus 20 fok alatti, mivel a kihozatal csökkenni fog az alacsony cukorszint miatt. Szeptember elején az eső veszélye is fennáll. Tehát sok minden történhet még a török szőlőtermés biztonságos szüretéig.

A 2018-as gyümölcs ára továbbra is stabil marad, mivel sok csomagoló teljes mértékben elkötelezett az előrendelésekkel, és a helyettesítő készlet is drága. Az új termény ára tovább gyengült és sok brit vásárló várja és figyeli, hogy a csemegeszőlő- és mazsolaárak hol állnak meg. Jelzésként az új szezonban a No.9 csemegeszőlőt 1900-2000 USD/tonna fob paritás közé becsülték Izmirben szeptemberi szállításra, de néhány kalandosabb eladó, aki vállalja a kockázatot azt jósolja, hogy az árak leeshetnek 1800-1850 USD/tonna fob paritásra vagy akár még alacsonyabbra is.

Az utóbbi időszak forró időjárása az egész Mediterrán régióban problémákat hozott a szőlőtermesztésben, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a gyümölcsök megperzselődnek a szokatlan melegben. A körültekintő vásárlóknak gondolniuk kell arra, hogy a jó termés-előrejelzések ellenére problémák merülhetnek fel.

Isztambulban, a közelmúltban történt helyhatósági választások eltávolodást mutatnak az uralkodó AKP párt felől. Azt is megmutatták a világnak, hogy a török demokratikus rendszer rendben van és ez a török líra értékének a növekedését eredményezte az amerikai dollárral szemben. Ez általában stabilizálja az exportárakat, tehát ha a tendencia folytatódik, valószínűtlennek tűnik, hogy a csemegeszőlő- és a mazsolaárak a két évvel ezelőtti szintre csökkennek.

A török egész füge exportja június 15-ig elérte a 38828 tonnát, szemben a tavalyi 44770 tonnával. A fügepaszta exportja viszont 7287 tonna volt, a tavalyi 6778 tonnával szemben. Van még a kockára vágott és pörkölt füge export is, amit figyelembe kell venni. Az idei termés eladatlan készletei nagyon korlátozottak, így az árak magasan maradnak, ahol jó minőségű gyümölcsök találhatóak. A török fügekereskedők optimisták az új szezon termésével kapcsolatban, bár a közelmúlt esőzései hátráltatták a beporzási folyamatot. A török datolyák és mazsolák esetében a betakarítás várhatóan ebben az évben kicsit később lesz, továbbá az árak valószínűleg nem változnak, mivel az előző termésből nem lesz átmenő készlet.

Dél-Afrikából származó hírek arra utalnak, hogy még mindig vannak eladatlan készleteik a Thompson magnélküli mazsolából és ennek megfelelően az export árak 2500-2600 USD/tonna UK cif paritás közé csökkentek. Ez nagyjából összhangban van a kaliforniai Thompson magnélküli mazsolák árával, ami 1,20-1,22 USD/fonton megy, leszállítva Felixstowe kikötőbe.

Előre haladva valószínűnek tűnik, hogy az aszalt szőlőfélék ára stabil marad a közeljövőben és a brit vásárlók nagyban függnek majd az idei török termés nagyságától és további hírekre várnak.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-1-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése