Mezőgazdasági termelés

Németországban jó cseresznyetermés várható az idei szezonban, de meg kell küzdeni a piacot uraló, a mediterrán térségből érkező importtal.


Elkezdődött a német cseresznyeszezon, a déli régiókban már érik a gyümölcs. Ám a Spanyolországból, Törökországból, Görögországból és Olaszországból érkező import, alacsony áraikkal, zsúfolt piacot alakított ki. A német mezőgazdasági piaci információs társaság (AMI) felmérése szerint a német termelők átlag feletti termést várnak idén: várhatóan 12%-kal emelkedik az előző évhez képest, ha az időjárás kedvező marad. A termés mintegy 32%-a feldolgozásra mehet.

Volt némi probléma ebben a szezonban is, a hűvös május miatt ugyanis néhány régióban elnyúlt a virágzás, valamint más régiókban olyan alacsony volt a hőmérséklet, hogy az terméskárosodáshoz vezetett. De ezeket a kieséseket más területek bőséges termése ellensúlyozza.
„A kínálat még mindig viszonylag kicsi, de az élelmiszerértékesítési csatornákat gyorsan meg kell nyitni” – közölte az AMI, hogy elkerüljék a készletek felhalmozódását. A piaci jelzések azonban nem túl bíztatóak, mivel a német cseresznye értékesítése kissé alacsonyabb, mint tavaly volt.

Dél-Németországban a korai fajták betakarítása már folyamatban van, de az importtal való versengés miatt a piac nem kedvező. A helyi termés elérhetősége nagyban függ az esőtől, ami kockázatot is jelent a cseresznye minőségét és mennyiségét illetően, mivel azokat az időjárás határozza meg. A német cseresznye termőterülete növekedett az elmúlt években, mivel a meggytermelők erre váltanak a jobb jövedelmezőség miatt. A nagysága jelenleg megközelítőleg 6000 hektár (2013-ban még 5200 hektár volt).

A hivatalos statisztika alapján tavaly 44 200 tonnával rekordtermés volt Németországban, amit segített a mediterrán területek késői betakarítása és a korai német szezonkezdet is. Az AMI azonban megkérdőjelezi, hogy a hivatalos mennyiség teljes egészét valóban betakarították. Annak ellenére, hogy egy korábbi szezonkezdet előnyt ad a hazai piacon a német cseresznyének, a termelők közötti versengés egy kínálati évben nyomás alatt tartja az árakat, amíg a készletek el nem fogynak.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei