Mezőgazdasági termelés

Ebben az évben már 46 jogcímre lehetett támogatási és kifizetési kérelmet benyújtani, és május 15-ig 169 ezer gazdálkodó adott be ilyet. Az Államkincstár 2019. június 19-ig végzi el az előzetes ellenőrzéseket.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai és szaktanácsadói idén is tevékenyen közreműködtek az idei évi egységes kérelmek beadásában. 2019. április 9. május 15. között országosan több mint 169 ezer gazdálkodó nyújtott be támogatási vagy kifizetési kérelmet, amelyből megközelítőleg 114 ezret a NAK falugazdászainak és szaktanácsadóinak ingyenes közreműködésével adták be a termelők. Így az elmúlt évekhez hasonlóan a kérelmek kétharmadának benyújtását segítették a kamara szakemberei.

Május 16-tól a Magyar Államkincstár ismét előzetesen ellenőrzi az egységes kérelmeket, és ügyfélkapun keresztül értesítette a gazdálkodókat, kamarai falugazdászokat, szaktanácsadókat, ha a kérelem hibát, hiányosságot tartalmaz. Az ellenőrzés kiterjed többek között a blokkban való túligénylésre, a berajzolt táblák átfedésére, a kötelezően csatolt dokumentumok meglétére, illetve az állatállományra történő igénylés esetleges hibáira. A termelőknek még egy hétig, 2019. június 19-ig lesz lehetőségük arra, hogy a jelzett problémákat kijavítsák, és ezzel elkerüljék a támogatás csökkentését vagy az esetleges szankciókat. Fontos megjegyezni, hogy szankciómentesen kizárólag az értesítésben foglalt hibák módosíthatók.

A kamarai falugazdászok, szaktanácsadók közreműködésével beadott kérelmek esetében a MÁK kizárólag a NAK szakembereit értesíti/értesítette az ellenőrzés során észlelt problémáról, akik a javítás elvégzése érdekében felveszik/felvették a kapcsolatot az érintett gazdálkodókkal.


(NAK/NAKlap)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei