Mezőgazdasági termelés

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös tájékoztató kiadványt jelentetett meg Halegészségügy, halbetegségek címmel. Többek között az évente mintegy 17 ezer tonna étkezési célú halat termelő hazai tógazdaságot és az intenzív üzemet is segíteni kívánják ezzel. 

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elkötelezett a hazai halegészségügyi helyzet javításában, naprakész információkkal kívánják ellátni a haltermelőket és horgászszervezeteket, ezért a mezőgazdasági kézikönyvek sorába kapcsolódó, Halegészségügy, halbetegségek című kiadványt állítottak össze. A kiadvány segítségével felismerhetőek az egyes halakat érintő megbetegedések, valamint fontos információkat tartalmaz a megelőzéssel, védekezéssel és gyógykezeléssel kapcsolatban. A publikáció elsősorban a haltermelők és horgászvízkezelők számára nyújt kézzelfogható segítséget, azonban hasznos információkat tartalmaz az állatorvosoknak, valamint a hallal foglalkozó zoológusoknak egyaránt. A kézikönyv ismerteti a javasolt gyógykezelésekkel, illetve a megelőzéssel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket is ismerteti.

A kiadvány létrejöttét többek között az is indokolta, hogy Magyarországon mintegy 24 ezer hektár a halastavak területe, emellett a horgászatilag hasznosított természetes vízterület nagysága nagyságrendileg 140-145 ezer hektár. A hazai tógazdaságok és az intenzív üzemek évente közel 25 ezer tonna halat termelnek, amelyből mintegy 17 ezer tonna az étkezési célú. Ennek jelentős része exportra kerül, a magyar élőhal keresett a nemzetközi piacon. Hazánk a második legnagyobb pontytermelő Európában, illetve az afrikai harcsa termelésével is előkelő helyen szerepel. A halászat olyan ágazat, amely teljesítményével, a biológiai környezet megóvásával és gondozásával, vidéki munkahelyek megőrzésével jó befektetés az országnak. A NAK és a MA-HAL szoros szakmai együttműködése alapvetően azt célozza meg, hogy a termelést korszerű technológiák alkalmazása mellett, biztonságos, tervezhető keretek között, a hatályos állategészségügyi szabályok szigorú betartásával tudják a magyar termelők megvalósítani.

A most megjelent kiadvány bemutatására, a halegészségügyi szempontok és az aktuális halegészségügyi problémák megvitatására a NAK és a MA-HAL közös halegészségügyi fórumokat tart termelőknek és horgászszervezeteknek. Az első találkozót szeptember 6-án tartják Szarvason, amit a Sáregresre szervezett fórum követ majd szeptember 12-én.  

A kiadvány itt elérhető és letölthető.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei