Mezőgazdasági termelés

A 2018. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének jogszerű teljesítéséről a Magyar Államkincstár július 31-éig határozatban tájékoztatja az érintetteket.


A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének, ezért a Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja az érintett mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy 2018. szeptember 15-ig van lehetőség a 2018. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének jogszerű teljesítésére.

A fizetési kötelezettség részleteiről a Magyar Államkincstár július 31-éig határozatban tájékoztatja az érintetteket. Mivel a kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, így a határidőre meg nem fizetett összeg, adók módjára, behajtandó köztartozásnak minősül, ráadásul ha a hozzájárulás összegét a Kincstár a fenti határidőt követően vonja le  a gazdálkodónak járó egyik későbbi kifizetésből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére.

Fontos részletszabály tehát, hogy határidőben történő befizetésnek kizárólag a 10032000-01220191-51900001 számú, mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámláján, tárgyév szeptember 15-ig beérkezett és jóváírt összeg tekinthető.

A kárenyhítési hozzájárulás határidőre, maradéktalanul történő megfizetése esetén a tavalyi évtől kezdődően kedvezően változtak az igénybevételnek az egyéb feltételei. Míg korábban üzemi szinten (tehát a károsodott és a kármentes területeken egybe számítva) kellett 15 százalékot meghaladó mértékű hozamérték-csökkenést elszenvedni a kárenyhítő juttatás igénybe vételéhez, a 2017. kárenyhítési évtől ennek a feltételnek már elég csak a károsodott növénykultúrák vonatkozásában teljesülnie.

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetők a Magyar Államkincstár honlapján.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei