Mezőgazdasági termelés

Júniusban újabb 17 pályázati felhívás esetében, 634 kérelem támogatásáról született döntés több mint 21 milliárd forint értékben a Vidékfejlesztési Programban.


A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett egyes pályázatokban újabb támogatói döntések születtek, összesen mintegy 21 milliárd forint forrást ítéltek oda – közölte Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, ezek közül élelmiszeripari beruházásra közel 2 milliárd, állattartó telepek korszerűsítésére 1,7 milliárd, a termelői csoportok támogatására 1,5 milliárd, a falusi szálláshelyek részére – diverzifikációs támogatásként – 3,3 milliárd, kertészeti fejlesztésre 1 milliárd, a fiatal gazdák induló támogatására 660 millió, terménytárolók létesítésére 500 millió, öntözésfejlesztésre 227 millió forintot, ezeken kívül – az önkormányzatok számára – a helyi piacok és a közétkeztetés fejlesztésére közel 8 milliárd forint jutott.

Kis Miklós Zsolt megjegyezte, az új döntésekkel együtt 1258 milliárd forintra nőtt a program kötelezettségvállalása, ami a teljes keret 97 százaléka. Hozzátette, a tárca folyamatosan vizsgálja, hogy mely pályázati források szabadulnak fel, és hogy lehet-e átcsoportosítást kezdeményezni az Európai Bizottságnál. Így az Agrárminisztérium döntött arról, hogy a fel nem használt forrásokból idén mintegy 50 milliárd forintos kerettel újabb pályázati lehetőséget nyit az élelmiszer-feldolgozás és a borászat támogatására. Emellett a tárca újabb 15-20 milliárd forint összegű felhívást hirdet meg az ökológiai gazdálkodást folytatók számára is.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy jelenleg 27 vidékfejlesztési pályázat még nyitott, a mintegy 300 milliárd forint keretösszegre még folyamatosan lehet kérelmeket beadni. Az államtitkár szerint jó esély van arra, hogy a mostani uniós pénzügyi ciklusban a VP-t forrásvesztés nélkül zárják le.


(nak.hu/RF)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok