Mezőgazdasági termelés

Problémamentesen zárult le az idei egységes kérelmek szankciómentes benyújtási időszaka. A május 15-i szankciómentes határidőig mintegy 172 ezer kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz (MÁK).

 

Az egységes kérelmek beadásáról tájékoztatta a MÁK a Magyar Időket. A tájékoztatás szerint az idén is mintegy ötmillió hektár terület után igényeltek támogatást a gazdálkodók. A támogatásokra bejelentett állatállomány emelkedett, a szankciómentes határidőig főként szarvasmarhából jelentettek többet a kérelmet benyújtó gazdálkodók.

A MÁK közölte, a május 15-i határidőig mintegy 172 ezer kérelem érkezett be. (A kérelmek beadásában a kamarai falugazdászok is segítették a gazdálkodókat.) Bár az egységes kérelem-felületen bejelentett terület és állatlétszám alapján kifizethető összeg nagyban függ az ellenőrzések eredményétől, várhatóan az előző évekhez hasonlóan, az idén is elérheti a 400 milliárd forintot.

A május 15-ig benyújtott kérelmet késedelmi szankció nélkül május 31-ig adatváltozás keretében lehet módosítani. A június 1. és június 11. között végzett módosítás az érintett táblára járó támogatási összeg munkanaponkénti 1 százalékos csökkentését vonja maga után. Az állatalapú közvetlen támogatási kérelmek esetében azonban a munkanaponkénti 1 százalékos csökkentés már május 16-tól érvénybe lép. A júniusi határidőt követően végleg lezárul a benyújtási felület, ezt követően az államkincstár érdemi vizsgálat nélkül elutasítja az újonnan/újként  benyújtásra kerülő  kérelmeket.


(Magyar Idők/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei