Mezőgazdasági termelés

Az egységes kérelem beadása kapcsán érdemes feleleveníteni, hogy mikor lehet hivatkozni a jogszabályban rögzített történelmi bázisra.


Az 5/2015 (II.19.) FM rendelet szerinti történelmi bázis a következőkben felsorolt támogatásokra csak abban az esetben aktiválható, ha a történelmi bázis jogosultja a tárgyévre vonatkozóan legalább 1 hektár támogatható területtel rendelkezik, és a TIR-ben – a TIR-ben feltüntetett ügyfél-azonosítójával – állattartóként van nyilvántartva: hízottbika-tartás támogatása,  tejtámogatás, extenzifikációs szarvasmarha támogatás, valamint a kedvezőtlen adottságú területeken nyújtandó anyajuh-támogatás.

Családi gazdaság esetében – amennyiben a történelmi bázis, illetve kiegészítő történelmibázis-jogosultság a családi gazdaság tagjának a nevén szerepel a nyilvántartásban – a támogatásra a családi gazdálkodó akkor jogosult, ha szeptember 30-ig igazolja a Kincstár részére, hogy a bázis jogosultsággal rendelkező személy a családi gazdaság tagja.

A Burley-dohány, valamint a Virginia-dohány termesztésének történelmi bázisalapon adható támogatása az arra jogosultaknak a történelmi bázis jogosultságok száma, de legfeljebb az egységes területalapú támogatás tekintetében a mezőgazdasági termelő részére megállapított támogatható terület mértékéig vehető igénybe. Tehát ügyeljen arra, hogy amennyiben történelmi bázisa egészét aktiválni akarja adott évre, úgy legalább akkora területet igényeljen le egységes kérelmében.


(NAK/Sztahura Erzsébet)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei