Mezőgazdasági termelés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével indul el az öntözésfejlesztési stratégia kidolgozása. Egy korábbi kamarai felmérés szerint jelentős az öntözési igény.


A Magyar Közlöny október 17-i számában megjelent az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásáról szóló kormányhatározat. (Az erről szóló hír itt olvasható.) A stratégia célja a termelés és a minőség stabilizálása és növelése, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, mint létfontosságú rendszerelem biztonságba helyezése a klímaváltozás hatásaira reagálva, valamint a felszíni vizek hazánkban tartása a minél nagyobb arányú felhasználás érdekében.

A stratégia megalkotásáért elsősorban a Belügyminisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium felel, a feladatok végrehajtásában pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) bevonásával együttműködve részt vesz az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A stratégia részeként a NAK vállalta, hogy az első, 2014-ben készült vízigény-felmérés után az öntözésfejlesztés megvalósítása szempontjából reális területeken újra felméri a vízigényeket, amely a következő hónapokban kezdődik el. Az első országos felmérés tapasztalatai sokatmondóak: kiderült, hogy a jelenlegi öntözött területeink négyszeresére lenne öntözési igény.

Az öntözésfejlesztési stratégia előirányzott feladatai szerint öntözési katasztert kell készíteni, javaslatot kell tenni az együttes működtetéshez és a termelői közösségek kialakításához szükséges feltételrendszerre. Meg kell vizsgálni az öntözési célú víztározási lehetőségeket, és felül kell vizsgálni a kettős működésű rendszerek, valamint a belvízrendszerek üzemeltetését a védekezés fenntartása és a víz visszatartása és tározása érdekében.

A stratégiát 2018. április 30-ig kell előterjeszteni a kormány számára.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok