Mezőgazdasági termelés

Az egyes gyümölcsfélék termelőinek nyújtandó ideiglenes rendkívüli támogatási intézkedéseket vezetett be az államkincstár az oroszországi embargó miatt.


Oroszország kormánya 2014. augusztus 7-én betiltotta bizonyos, únióból származó termékeknek, többek között gyümölcs- és zöldségféléknek az Oroszországi Föderációba történő behozatalát. E fontos exportpiac kiesése és az abból eredő jelentős árcsökkenés miatt félő volt, hogy a tilalom súlyos piaci zavarokhoz vezet. 2016. június 29-én Oroszország meghosszabbította a tilalom időbeli hatályát 2017 végéig.

Az importtilalomra reagálva az Európai Bizottság egy sor ideiglenes rendkívüli támogatási intézkedést fogadott el. A nem állandó kultúrák termesztése könnyebben adaptálható, így e kultúrák termelői gyorsabban tudnak alkalmazkodni a piaci helyzethez. Az uniós piac helyzetének rendszeres nyomon követése és értékelése alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a nem állandó kultúrákkal (zöldségekkel és néhány gyümölccsel) rendelkező piac helyzete javult, mivel az orosz importtilalom által érintett termékek többségét átirányították, és így az árak stabilizálódtak ezeken a piacokon.

Mivel az állandó kultúrák közül bizonyos gyümölcsök merevebbek, alkalmazkodásuk hosszabb időt vesz igénybe, az egyes állandó kultúrák piacának helyzete még nem javult kellőképpen. Így az adott körülmények például a csonthéjas gyümölcsök, a citrusfélék, az alma és a körte piacán továbbra is fennáll az uniós piaci zavarok veszélye, ezért mindaddig, amíg ez a helyzet fennáll, megfelelő intézkedések elfogadására és végrehajtására van szükség.

Ezért az ideiglenes rendkívüli támogatási intézkedésekre továbbra is szükség van, és azokat indokolt további egy évvel meghosszabbítani egyes állandó kultúrák tekintetében. Ezért az egyes gyümölcsfélék termelőinek nyújtandó ideiglenes rendkívüli támogatási intézkedések megállapításáról szóló, 2017. április 20-i 2017/1165/EU bizottsági felhatalmazáson alapuló rendelet, valamint a zöldség-gyümölcs termelői csoportokról és termelői szervezetekről szóló 150/2012. (XII. 28.) VM rendelet alapján az elismert termelői szervezetek és az elismert termelői szervezetekben nem tag termelők, egyes gyümölcsfélék tekintetében a Magyar Államkincstár által engedélyezett piacról történő árukivonási, be nem takarítási és zöldszüreti intézkedéseikre vonatkozóan ideiglenes rendkívüli támogatást vehetnek igénybe.

1. A támogatásra jogosultak köre
- elismert zöldség-gyümölcs termelői szervezet
- elismert zöldség-gyümölcs termelői szervezetben nem tag termelő

2. Az intézkedések megvalósításának időszaka
2017. július 1. – 2018. június 30. [vagy a Magyarország számára megállapított termékmennyiségek elfogyásának (támogatási keret kimerülése) időpontjáig]

3. A támogatás alapjául szolgáló intézkedések
- piacról történő árukivonás (ingyenes szétosztás, állatokkal történő feletetés, térítésmentes kiosztás, biogáz-előállítás)
- be nem takarítás vagy zöld szüret (denaturálás, talajba történő bedolgozás)

Az intézkedéseket csak a Kincstár által az ügyfél részére megküldött engedély birtokában lehet megkezdeni.

4. Az ideiglenes rendelet alapján az intézkedésben részt vevő termékek
- 0808 10 KN-kód alá tartozó alma;
- 0808 30 KN-kód alá tartozó körte;
- 0809 40 05 KN-kód alá tartozó szilva;
- 0809 30 KN-kód alá tartozó őszibarack és nektarin;
- 0809 29 00 KN-kód alá tartozó cseresznye;

5. Magyarország számára előirányzott maximális termékmennyiségek
Magyarország számára az ideiglenes rendelet 2. cikk (1) bekezdésében meghatározott valamennyi termék vonatkozásában felhasználható termékmennyiség legfeljebb 2000 tonna.

Az intézkedéssel kapcsolatos további információk megtalálhatók a Kincstár honlapján, illetőleg tájékoztatás kérhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok