Mezőgazdasági termelés

Módosítás történt az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének szabályozásában.


A napokban jelent meg a 138/2017. (VI. 9.) Korm. rendelet a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló 374/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet módosításáról – a szabályozás célja a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére irányuló eljárások végrehajtásának felgyorsítása.

Az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló 25/2013. (IV.16.) VM rendelet úgy rendelkezik, hogy az eljárásban az eljáró járási hivatalnak a rendelkezésére álló munkarészek mellett a helyszíni állapotot is vizsgálnia kell. A helyszíni vizsgálatot jelenleg a járási hivatal minden esetben saját helyszíni méréssel teljesíti. A járási hivatalok leterheltsége és az eljárás felgyorsítása indokolja, hogy a rendelkezésre álló, ingatlanrendező földmérő szakemberek által készített keretmérés és ortofotó felhasználásával bonyolíthassák le a hibakiigazító eljárást a járási hivatalok.

Változik továbbá a kormányhivatalokat megillető költségtérítés.

A jogi környezet változtatásával lehetővé válik, hogy az adatváltozás ingatlan-nyilvántartási átvezetést követően, a döntés kézbesítése előtt a megosztási eljárás már tovább folytatható, elősegítve ezzel a megosztási folyamat gyorsabb lezárásának lehetőségét.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok