Mezőgazdasági termelés

A nemzeti anyatehéntartás-támogatás jogcímhez kötődő tejértékesítési jelentésekkel kapcsolatban az elmúlt években is, és a 2017. évre szóló támogatás esetén is változások történtek a jelentés benyújtásának formájában. Várhatóan a jövőben már erre vonatkozóan nem kerül sor a jogszabály módosítására, a 2017-ben kialakított elektronikus nyilatkozattételi lehetőség és kötelezettség 2020-ig fennmarad.


A 2015. évi támogatási kérelem esetében nem volt szükség K8021 (tejértékesítési jelentés) benyújtására, sem egyéb nyilatkozattételre, mivel a megszűnő tejkvóta-rendszer utolsó kvótaéve a 2014-2015-ös volt. Így a tejkvóta nyilvántartásához kötődő jelentéstételi kötelezettség teljesítésével megtörtént az adatszolgáltatás a kérelmek elbírálása érdekében (2014.04.01-2015.03.31. tejkvóta jelentések).

A 2016. évben benyújtott támogatási kérelmek esetében be kellett nyújtani a K8021 nyomtatványt (2015.04.01. - 2016.03.31. időszakról). Aki ezt nem tette meg, az 5/2015. (II. 19.) FM rendelet 13. § (6) bekezdés szerint az éves jelentést a támogatási évet követő év május 15-ig (2017.05.15.) beadhatja (a negyedéves jelentések határidőre történő beküldésének elmulasztása miatt a kötelezettség teljesítése nem hiánytalan). ,,(6)17 A 2016. támogatási évtől kezdődően a támogatás igénybevételének további feltétele, hogy a mezőgazdasági termelő a támogatási évet megelőző év április 1. és a támogatási év március 31. közötti időszakra vonatkozó tejértékesítési jelentéseket a Kincstár által rendszeresített és a Kincstár honlapján közzétett nyomtatványon benyújtsa. A havi tejértékesítési jelentés benyújtási határideje a tárgyhót követő hónap 15. napja, az összesített tejértékesítési jelentés benyújtási határideje a támogatási évet követő év május 15. napja."

A rendelet 2017.03.17. napján megjelent módosítása szerint, amelyet a 13. § (8a) bekezdés tartalmaz, a hiányosan benyújtott tejértékesítési jelentések esetén a Kincstár hiánypótlási felszólítást küld az érintett ügyfélnek, öt napos határidő kitűzése mellett. ,,(8a)21 A 2016. támogatási évre vonatkozó kérelmek tekintetében a hiányosan teljesített tejértékesítési jelentésekre vonatkozóan a Kincstár - ötnapos határidő tűzése mellett - a tejértékesítési jelentések hiánytalan benyújtására szólítja fel a mezőgazdasági termelőt."

Arra vonatkozóan, hogy a jelentéstételi kötelezettség teljes elmulasztása esetén a hiánypótlásra történő felszólítás megtörténik, vagy ebben az esetben az ügyfél kérelme elutasításra kerül, nem áll rendelkezésre közelebbi információ.
A Kincstár 93/2015 közleménye, melynek melléklete a K8021 nyomtatvány a következő linken érhető el. Kizárólag a 2016. évi támogatáshoz kapcsolódóan használható, valószínűleg a várható hiánypótlások miatt van még hatályban.

A 2017. évben (és a továbbiakban is) benyújtásra kerülő nemzeti anyatehéntartás támogatási kérelmek esetén az egységes kérelem felületén, elektronikusan kell a tejértékesítésről a nyilatkozatot megtenni (2016.04.01. - 2017.03.31. időszakról). A felület egyszerű és praktikus, hibát jelez, amíg nem történik meg a válaszadás.

Külön felhívjuk minden ügyfél figyelmét, hogy a papír alapon teljesített jelentéstételi kötelezettség 2017-től érvénytelen, hiánypótlásra nem ad módot a jogszabály az elektronikus adatközlés elmulasztása esetén, így a kérelmet elutasítják. Azok az ügyfelek, akik az állattartással felhagytak, és 2017-ben nem igényelnek támogatást, nincsenek kötelezve a tejértékesítési jelentés benyújtására akkor sem, ha az utolsó 12 hónapban, vagy annak egy részében még értékesítettek tejet.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám