Mezőgazdasági termelés

A világ almatermelését Kína uralja. Globálisan az alma a legfontosabb friss gyümölcs, közvetlenül a banán után.

 


2013-ban körülbelül 824 millió tonna friss gyümölcs termett. Az alma 81 millió tonnával ennek a mennyiségnek a 12 %-át jelenti, mely figyelemre méltó. Így az alma a legfontosabb friss gyümölcs, közvetlenül a banán után. A borszőlő (77 millió t) és a narancs (71 millió t) szorosan követik a sorban. Ha minden növényi terményt figyelembe veszünk, az alma összesítésben a 20. helyet foglalja el. Mennyiségileg a legjelentősebb termény a cukornád, melyet a rizs, a kukorica és a búza követ.


Kína a legnagyobb termelő



A világ almatermelését Kína uralja. A teljes termelés 49 %-át adja, ami kb. 40 millió tonnát jelent. Messze lemaradva követi őt az USA 4 millió tonnával, elfoglalva a második helyet. Törökország a maga 4 %-os részesedésével szintén fontos szereplő a globális almapiacon. Őt Lengyelország és Olaszország követi, a listán ők az első Európai országok a maguk 4 illetve 3 %-os piaci részesedésével. Indiában van fejlődési potenciál, a növekedés lehetőségei nagyok, a termelés részesedése 3 %. Összehasonlításképpen: Ausztria 375 000 tonnás összes almatermése a világpiacon 0,47 %-os részesedést képvisel, ebből kb. 180 000 tonnát termelnek nagyüzemileg, kereskedelmi céllal.


A világ almafogyasztása növekszik

Az AMI (Agrarmarkt Informations GmbH, Németország) kutatása szerint az alma fogyasztás drasztikusan megváltozott az elmúlt 10 évben. Az almát termelő és nem termelő országok között különbség figyelhető meg. Nyugat-Európa és Észak-Amerika almatermesztő országaiban a fogyasztás csökkent, előbbiekben 8, utóbbiakban 11 %-kal. Másrészről a déli féltekén a fogyasztás 1 %-kal nőtt és Ázsiában is figyelemre méltó a növekedés. 10 év alatt 67 %-kal nőtt a termelés. Afrikában és Délnyugat-Ázsiában az almát nem termesztő régiókban egyre növekvő népszerűségűvé vált az alma. Nyugat-Afrika mutatja a fogyasztás legnagyobb - 175 %-os - növekedését. Kelet-Afrikában és Délkelet-Ázsiában a fogyasztás 70 %-kal nőtt. Ezen piacok telítődése globális szemszögből nézve egyre inkább megváltoztatja az áruk áramlását. Különösen Dél-Afrika próbál a környező piacokra dolgozni. Úgy tűnik, Európa elveszíti központi szerepét a zöldség-gyümölcs szektorban.

Európában hanyatló fogyasztás

 

Az almafogyasztás az EU országaiban (kb. 500 millió lakossal számolva) átlagosan 15 kg/fő/év. Ausztriában valamivel keresettebb az alma, a fogyasztás 19 kg/fő/év. Az EU teljes fogyasztása körülbelül 7,5 millió tonna. Sajnálatos módon az elmúlt évben csökkenés tapasztalható az alma fogyasztásban. A csökkenés mértéke évente 2 % körüli. Ez tekintélyes mennyiség, 150 000 tonnát jelent. A folyamat megállítása vagy mérséklése a legnagyobb kihívás az európai termesztők számára.


Ázsia piacain növekedés várható


Az előző szezonban Indiából 56 000 tonnát, Kínából 52 000 tonnát importáltunk Európába. Azonban ezeken a piacokon csak Olaszország és Franciaország tudta megvetni a lábát, ráadásul nem nagy mennyiségekkel. Ezek még mindig fejlődő piacok, a magas minőségi standardok eléréséhez még sokat kell dolgozni. Ázsia legnagyobb részét USA, Chile és Új-Zéland látja el. Az afrikai országok elsősorban Dél-Afrikától szerzik be almát. 2014-ben összeségében 99 000 tonnát importáltak, ami 2011-hez viszonyítva 50 %-os növekedést jelent. Az áru legnagyobb része Nyugat-Afrikába ment, főleg Nigériába, mely a térség legnagyobb vásárlója. Kelet-Afrikában a legfontosabb piacot Kenya jelenti. Tanzánia csak kis mennyiségben vásárolt almát.


Előrejelzések a következő szüretre


A WAPA (World Apple and Pear Association) becslése szerint a 28 EU tagállam összes almatermése a 2015-ös évben 12 millió tonna. Ez valamivel alacsonyabb, mint az előző szezon nagyon magas eredménye, de még mindig 7 %-kal magasabb, mint a 2012-2014 időszak átlaga. A tagállamok első előrejelzései megerősítik ezt. A vártnál alacsonyabb terméseredmény enyhítheti a piacra nehezedő nyomást és a tavalyihoz képest növekedhet a termelők bevétele. A 3,75 millió tonnás termésével Európában legnagyobb termelő Lengyelországban a termés az aszálynak köszönhetően valamivel kevesebb lesz. Németország kicsit javított előzetes előrejelzésén, összességében óvatos optimista várakozásai vannak a következő szezonnalkapcsolatban. Franciaországban az alma számára az idei év időjárási körülményei nagyon kedvezőek voltak. A termés 10 %-kal emelkedett, 1,6 millió tonnára. Az Európai Unióban Lengyelország és Olaszország után Franciaország lett a harmadik legnagyobb almatermelő. Olaszországot szintén száraszság sújtotta, 2,33 millió tonnás termést vár, ez -5 %-ot jelent a tavalyi évhez képest.


Ausztriában jó minőségű almából 180 000 tonnát szüreteltek, ez az előző évhez képest 5 %-os csökkenés.
Új-Zéland is kiadta a 2015-2016-os szezonra vonatkozó első termésbecslését. A kedvező időjárásnak köszönhetően valamivel nagyobb, 551 000 tonnás termést várnak. Ennek következtében az export volumenének növekedésére is számítanak, különösen Ázsia irányába. Ezzel szemben az Európába irányuló szállítások az utóbi években egyre csökkennek.
Törökország bővíti almatermelési kapacitását, ő az, aki az európai mezőgazdasági termékek oroszországi embargójának köszönhetően megnövekedett export lehetőségekből profitál.


Fontos fajták


Három fajta adja a termelés 33 %-át. A legfontosabb a Golden Delicious 2,546 millió tonnával. A Gala 1,331 millió tonnával a második, az Idared 1,111 millió tonnával a harmadik helyen van. A Red Delicious és a Jonagold termelése együttesen kb. 600 millió tonna. A déli féltekén a Gala a legnépszerűbb termesztett fajta 1,8 millió tonnával. Az Egyesült Államokban a Red Delicious 1,2 millió tonnás termelési volumennel a legnépszerűbb almafajta. Az Idared lassan, de biztosan Oroszország fő fajtájává válik.



(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám