Mezőgazdasági termelés

A SMARTPROTECT az EU által finanszírozott projekt a Horizont 2020 programok keretei között. Az új európai kutatási projekt, a SMARTPROJECT 2020 januárjában indult el – amiben a NAK is részt vesz – , és az első nyitóülést 2020. január 27-28-án tartották meg a belga fővárosban, Brüsszelben.


A SMARTPROTECT egy tematikus hálózat, amely tevékenységét a SMART IPM megoldások interregionális tudáscseréjére összpontosítja, gazdák és tanácsadók számára. A cél a tudás áramlásának ösztönzése az EU egész területén, a regionális AKIS (Agrártudás és Innovációs) Rendszerekben, és ezeknek a rendszereknek az összekapcsolása az integrált növényvédelem (IPM) fejlett módszerei által a kertészeti növényvédelemben nyújtott innovatív lehetőségek terén, a precíziós gazdálkodási technológiák és adatelemzés integrálásával.


SMARTPROTECT-partnerek az első nyitóülésén

 

Integrált növényvédelem (IPM)

A kertészeti ágazat az EU-27 országaiban a mezőgazdasági termelés mintegy 13,7%-át teszi ki, miközben a teljes földterületnek csupán kis százalékát (mintegy 3%-át) képviseli. A zöldségtermelő ágazatot tehát magas hozzáadott érték és könnyen hozzáférhető munkahelyek jellemzik. Ezt az Európai Parlament 2014. március 14-án kelt kertészeti jelentése is elismeri. A többi mezőgazdasági alágazatokhoz hasonlóan a kertészeti ágazatban dolgozó gazdálkodóknak meg kell birkózniuk azzal a kihívással, amit az integrált növényvédelem (IPM) alapelveinek kötelező végrehajtása jelent, ahogyan azt a 2009/128/EK irányelv előírja a növényvédő szerek fenntartható felhasználásával kapcsolatban.  

Az IPM az összes rendelkezésre álló növényvédelmi módszer alapos megfontolását és megfelelő intézkedések ezt követő integrálását jelenti, amelyek gátolják a káros organizmusok populációinak kifejlődését, a növényvédelmi termékek és más típusú beavatkozások felhasználását olyan szintjen tartják, amely gazdaságilag és ökológiailag indokolt, miközben minimálisra csökkentik az emberi egészséget és a környezetet érintő kockázatokat. Az IPM a hangsúlyt egészséges növények termesztésére helyezi, az agro-ökorendszerek lehető legcsekélyebb mértékű megzavarásával, és a természetes kártevő-szabályozási mechanizmusok használatát ösztönzi (az Európai Bizottság definíciója szerint). Az IPM a növényegészségügyi tevékenység holisztikus megközelítését képviseli, amely a megelőzésen, felügyeleten és ellenőrzésen alapul.

Ezen kívül az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kaptak az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggályok, valamint a minőségi és környezetbarát zöldségtermesztés is. A kártevők és betegségek visszaszorítását szolgáló növényvédő szerek racionális és korlátozott használata kiemelkedő fontosságú ennek a célnak a megvalósításához. A SMARTPROTECT projekt alapvető célkitűzése a kutatás és a gyakorlati intézkedések közötti tudásbeli szakadék megszüntetése az IPM-módszerek innovációját illetően különböző szabadföldi és üvegházi kultúrák esetében.


A projekt eredményei

A SMARTPROTECT az öt célzott IPM altémakörben történő tudásgyűjtésen alapuló módszertant javasol, melynek során a meglévő tudományos tudást és a legjobb gyakorlatokat gyűjtik össze, és ezt a tudást alakítják át könnyen megérthető végfelhasználói anyaggá. A SMARTPROTECT azonosítani fogja a gazdálkodók igényeit és IPM módszereket fog javasolni a napi gyakorlathoz mind a szabadföldi, mind az üvegházi termesztés esetében.

A SMARTPROTECT eredményei az elvárások szerint:
-    hosszú távon tartják fenn a gyakorlati tudást,
-    felerősítik a gyakorlati információk és innovációk áramlását a gazdálkodók között,
-    megnövelik az összegyűjtött megoldások elfogadottságát a felhasználók körében, és a meglévő tudás intenzívebb terjesztéséhez vezetnek,
-    csökkentik a növényvédő szerek használatát a környezet javára, hozzájárulva az élelmiszerbiztonsághoz.

A projekt időtartama három év lesz, 16 ipari és akadémiai partner összefogásában valósul meg összesen kétmillió eurós költségvetés mellett. A projekt koordinációját az INAGRO (Mezőgazdasági Kutatási Fejlesztési és Tanácsadó központ Nyugat-Flandria tartományban) fogja végezni.

A SMARTPROTECT konzorciuma a következő partnereket fogja össze különböző európai országokból: INAGRO (Belgium), Warwicki Egyetem (WARWICK-Egyesült Királyság), Észt Élettudományi Egyetem (EMU-Észtország), Univerza v Ljubljani (UL-Szlovénia), Instituto Nacional de Investigaçao Agraria e Veterinaria (INIAV-Portugália), Vyzkumny Ustav Rostlinne Vyroby (VURV-Csehországá), Julius Kuhn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI-Németország), Assemblee des Regions Europeennesfruitiereslegumieres et horticoles (AREFLH-Franciaország), Fundacion Cajamar (CAJAMAR-Spanyolország), Darzkopibas Instituts (LatHort-Lettország), Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (NAK-Magyarország), Grupo Hispatec Informatica Empresarial SA (HISPATEC-Spanyolország), Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Megoldások (AGENSO-Görögország), EfosInformacijske Resitve DOO (EFOS-Szlovénia), Katholieke Universiteit Leuven (KU LEUVEN-Belgium), Mezőgazdasági és Kertészeti fejlesztési tanács (AHDB-Egyesült Királyság).


A SMARTPROTECT konzorcium

 

Ez a projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjából kap finanszírozást a 862563 sz. támogatási megállapodás keretében.


NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám