Mezőgazdasági termelés

Az Olaszország északi és déli részén található feldolgozóüzemekbe érkező friss paradicsom alacsony mennyisége arra késztette az érdekelteket, hogy közel 250 ezer tonnával csökkentsék a kezdeti előrejelzéseiket. A globális termelési előrejelzések 36,7 millió tonna körül mozognak, ami a tervezett kereslet alatt van. A magyarországi termelés 10 napos késéssel kezdődött.


A Paradicsom Világfeldolgozó Tanácsa (WPTC) által kiadott legfrissebb becslések szerint Olaszországnak 4,7 millió tonnát kellene betakarítania ebben a szezonban, szemben az eredetileg februárban becsült 4,95 millió tonnával. Augusztus 18-ig körülbelül 800 ezer tonnát dolgoztak fel az ország északi részén, átlagosan 4,83 Brix-fokkal és 4,4% levonással. Itt várhatóan 2,4 millió tonnát dolgoznak fel ebben a szezonban és augusztus végéig az iparnak a felével kellett volna végeznie. Dél-Olaszországban az alacsonyabb hozamok a termés-előrejelzést 2,3 millió tonnára csökkentenék.

Az IEG Vu-val kapcsolatban álló forrás megerősítette, hogy a paradicsomfeldolgozó-ipar az alacsony hozamok miatt nagyon a működési határán van, és sok feldolgozó döntött úgy, hogy egyelőre nem ad meg árat, mivel lehet, hogy nem lesz elegendő termékük, hogy teljesítsék a szerződéseiket. A piacon elérhető néhány ajánlat azt mutatja, hogy a kettős koncentrátum 750 €/tonna (823 $/tonna), a konzerv kockázott paradicsom 360 €/tonna és a pép pedig 320 €/tonna, de mindegyik egyértelműen emelkedő tendenciát mutat.
Délen augusztus utolsó hete különösen nehéz volt, mivel néhány gyárnak kevesebb alapanyaga volt a tervezettnél.
– Bizonyára áremelkedést fogunk elérni, mivel a rendelkezésre álló nyersanyag nem lesz elég a kereslet fedezéséhez. Bármely jegyzett ár pusztán spekulatív, mivel a szezon október előtt nem érhet véget – mondta egy feldolgozóüzem képviselője, hozzátéve, hogy az alacsony alapanyag-beszállítási szint miatt a konzervtermékek importja sem zárható ki.

Kalifornia termésmennyisége 11,5 millió (rövid) tonna (10,43 millió tonna) maradt, összhangban az USDA becsléseivel. Ezen a héten az Amerikai Egyesült Államok 1,085 millió tonna paradicsomot dolgozott fel, így az év eddigi teljes mennyisége 6,144 millió tonna, és ebből adódóan a teljes betakarított mennyiség már most 1,4 millió tonnával a tavalyi ütem mögött marad.

Kínában az időjárás egyre melegebb. A paradicsom minősége jó és a termelés normális, és a várható teljes betakarítás 50%-án állnak. Ennek ellenére, az előre jelzett végleges mennyiséget lecsökkentették 4,5 millió tonnáról 4,3 millió tonnára, ami sokkal közelebb áll az IEG Vu becsléséhez.

Spanyolországban a termelés a felénél jár, és a becslések megerősítették a 3 millió tonnás teljes termelést, annak ellenére, hogy az eső késleltette egy napig a betakarítást. Navarrában, az ország északi részén az elmúlt két hétben szintén voltak viharok, de károkat nem jelentettek. A fő paradicsomtermékek árai emelkednek az olaszországi terméshiány miatt.

Portugáliában is az előrejelzések 50%-án állnak és további 4 hétig folyik még a feldolgozás.
„Az összes gyár teljes kapacitással működik és a minőség is kiváló, jó a szín és a Brix érték, összhangban az ország hírnevével, de a termelési hozamok csak átlagosak” – írta a WPTC.

Tunéziában a végső termelési előrejelzést 760 ezer tonnára módosították, szemben a legutóbbi WPTC-ülésen elhangzott 800 ezer tonnával. A kettős koncentrátum termelésének előrejelzése 115 ezer tonna, míg a konzerveké 20 ezer tonna.
„A feldolgozási szezon majdnem befejeződött, napi 4 ezer tonna paradicsom bevitelével a Jendouba régióból (Északnyugat)” – jelezte a WPTC.

Törökország előrejelzése 2,1 millió tonna maradt, kicsit meghaladva a szezon elején előre jelzett 1,9 millió tonnát. Délen vége a betakarításnak, de északon még a csúcspontján van, ahol a jövő hét folyamán már lassulni fog, hogy szeptember vége felé befejezzék.

A görög termelés 400 ezer tonnához közelít, jó Brix értékekkel és teljes kapacitással működő gyárakkal. Augusztus végéig a teljes mennyiség 58%-át dolgozták fel, annak ellenére, hogy a déli meleg időjárás okozott némi problémát.

A magyarországi termelés a hűvös nyár miatt 10 napos késéssel, augusztus 15-én kezdődött. A mai napig, a termésnek csak a 20%-át takarították be, miközben ez normális esetben ilyenkor már 30-50% közötti, és a várt mennyiség is csak 115 ezer tonna körül mozog, szemben a februári 140 ezer tonnás tervvel.

Oroszországban a teljes 550 ezer tonnás várt mennyiségnek eddig csak 30%-át dolgozták fel, ezért a szeptemberi és október eleji időjárás döntő fontosságúak lesz.

A késleltetett érés és alacsonyabb hozamok (75-80 tonna/ha) a kedvezőtlen időjárási viszonyok és a szezon esős kezdete miatt 30 ezer tonnával 730 ezer tonnára csökkentették Ukrajna várakozásait is a februári előrejelzéshez képest.



(NAK/ Haklik Ákos és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám