Közös Agrárpolitika

A még hivatalban lévő Európai Bizottság biztosa szerint előrelépés igen, de megállapodás nem várható már idén az Európai Unió 2021 és 2027 közötti költségvetési keretéről. A britek kiválása miatt pedig a tagállami befizetések emelésére van szükség.


Úgy gondolom, hogy lesz előrelépés december végéig, egyezség azonban nem – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Günther Oettinger uniós költségvetési biztos. Hozzátette, „amennyiben Donald Tusk, az Európai Tanács mostani elnöke nem tudja véghez vinni a megállapodást megbízatásának december 1-ei lejártáig, akkor utódja, Charles Michel sem lesz képes erre mandátuma első néhány hetében”.

Oettinger teljességgel hamisnak nevezte azon nyilatkozatokat és sajtóhíreket, amelyek szerint a brüsszeli testület büdzséjavaslata értelmében a német befizetések összege az évi 33 milliárd eurót elérve a kétszeresére emelkedne a következő hétéves ciklusban. Mint mondta, Németország nettó hozzájárulása tavalyi árakon 2021-ben mintegy 18,1 milliárd eurót tenne ki, 2027-ben pedig 23,5 milliárd eurót.
Úgy vélte, számításba kell venni hét évnyi inflációt, illetve a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) hét évnyi növekedését. Az EU tagállamai rendkívül megosztottak a kérdésben. A nettó befizető országok egy jelentős része a GNI 1 százalékában maximalizálná a tagállamok hozzájárulását, mások azonban ezt nem tartják elengedőnek, különösen az Egyesült Királyság tervezett kilépését követően, amely várhatóan nagyjából tízmilliárd eurós lyukat fog ütni a közös büdzsén.

Oettinger szerint az Egyesült Királyság kilépésével – amely jelen állás szerint 2020. január 31-én megtörténik – így kisebb költségvetési kerettel kell számolni 2021 és 2027 között, és ha a meglévő és új feladatokra és programokra nem átcsoportosításokkal akarnak forrást teremteni, illetve a közös agrárpolitikát és a kohéziós alapokat nem egységesen akarják „megvágni”, akkor a mostani források szinten tartása úgy lehetséges, hogy az egyes tagállamok többletbefizetést vállalnak. (Rövid áttekintés az EU tervezett új büdzséjéről itt érhető el.)


(MTI/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám