Környezetgazdálkodás

Számos területalapon nyújtott vidékfejlesztési támogatás vonatkozásában e hónapban még átadhatják-átvehetik az érintett gazdálkodók a kötelezettségeket 2018 évre vonatkozóan. Az alábbiakban a VPAKG-2015; VPAKG-2016; VPÖKO, valamint a VP Nem termelő beruházásokhoz (VPNTB) kapcsolódó aktualitásokat ismertetjük.

 

Kötelezettséget átadni csak a támogatás jogosultsági kritériumainak megfelelő földhasználónak lehet, de természetesen újrapontozásra nem kerül sor. Az átadás során ügyelni kell arra, hogy a kötelezettségátadás csak a kötelezettségvállalással/célterülettel érintett egybefüggő terület egészére vonatkozhat, ennél kisebb területet átadni nem lehet. Ezen egységet is csak egy földhasználó veheti át, tehát tovább átadással nem darabolható. 

Egy adott területhez kapcsolódó kötelezettség – a vis maior esetek kivételével – egyszer adható át.

A kötelezettségátadásra vonatkozó kérelmet a kötelezettség átvevőjének kell elektronikus úton benyújtania az Államkincstárhoz. A kötelezettség átvevője által elektronikusan, ügyfélkapun keresztül benyújtott kérelem egy kinyomtatott példányát az átadó és az átvállalni kívánó együttes aláírásával ellátva kell benyújtani a kötelezettséget átvevő lakhelye vagy székhelye szerinti illetékes Államkincstár kirendeltségre, vagy ha a kötelezettség átvevője mellett a kötelezettség átadója is rendelkezik ügyfélkapus hozzáféréssel, akkor a kötelezettség átvevője által, ügyfélkapun benyújtott kötelezettségátadásra vonatkozó kérelmet a kötelezettség átadója elektronikusan jóváhagyhatja. A kötelezettség átadó által ügyfélkapun keresztül jóváhagyott elektronikus kötelezettségátadásra vonatkozó kérelmet nem kell eljuttatni az Államkincstár részére, az a kötelezettség átadó általi jóváhagyás elektronikus beérkezésének időpontjában hatályossá válik.

Fontos ügyelni arra, hogy az átvevő a kötelezettségátvállalási időszak első napján már rendelkezzen a jogszerű földhasználatra vonatkozó valamely dokumentummal, ugyanis ez esetben is a jogszerű földhasználatnak is folytonosnak kell lennie.

Továbbá az átvevő ügyeljen arra, hogy átvegye a korábbi időszakra vonatkozó valamennyi dokumentum mindkét fél által aláírt másolatát, így különösen a gazdálkodási napló, a földterület EOV koordinátákkal történt beazonosítási eredményeinek másolati példányát, valamint ha indokolt, úgy a tápanyag-gazdálkodási terv és a talajvizsgálati, a levélanalízis eredmények másolati példányát, valamint az Államkincstár által küldött iratok másolati példányát. Fontos továbbá áttekinteni, hogy amennyiben vetésszerkezeti előírásokat is érint az átvett terület, úgy érdemes áttekinteni, hogy a megfelelés, a százalékos vállalások teljesíthetőek-e pl. a zöldugar 3 évig a területen biztosítható megfelelő %-ban.

A kötelezettségátadásra vonatkozó kérelmet a benyújtást követő 60 napon belül a kötelezettség átadója és átvevője is visszavonhatja. A benyújtást követő 60 napon túl a kérelmet a kötelezettség átadója és átvevője kizárólag együttesen vonhatja vissza a támogatói okirat módosítására vonatkozó közléséig.

A támogatási időszak folyamán a kötelezettség átadására vonatkozó kérelem beadásának a határideje a VPAKG2015; a VPAKG2016 és a VPÖKO intézkedések esetében következő a vis maior esetek kivételével, azaz a harmadik év vonatkozásában: 2017. december 31.

FONTOS! A VP NTB intézkedéseknél a határidő az előbb említettől eltérő, azaz a kötelezettséget átvenni, átadni 2017. december 29-ig lehet.

A https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu oldalon megtalálható egy „Felhasználói kézikönyv- Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG- VP) Kötelezettség átadási kérelem elektronikus kitöltés és benyújtás” anyag, mely segítséget nyújthat.

 

NAK/Sztahura

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám