Kölcsönös megfeleltetés

Az Európai Bizottság elfogadta a húshasznú csirkék védelmére vonatkozó minimumszabályokat meghatározó 2007/43/EK irányelvvel kapcsolatos jelentést.


Az irányelvet a tagállamok teljes mértékben átültették a gyakorlatba, és a bizottsági jelentés alapján az irányelv meghatározó szerepet játszott a brojlercsirke-gazdálkodásban és az állatok elhelyezésében, és így egészségének és jólétének javulásában. A jelentés további javaslatként inkább műszaki javításokat ajánl, mint például a szellőztetést.

Ez a jelentés az állatok védelmére és az állatjólétre vonatkozó európai uniós stratégiában (2012-2015) tervezett intézkedések egyike is egyben. A stratégia az állatjóléti eredményekre alapuló megközelítést szorgalmazta, és azt, hogy a brojlercsirkék jólétének, valamint levágásának értékelésére vonatkozó mutatókat a jövőben szélesebb körben kellene használni.

Az EU világszinten is a brojlercsirke-piac jelentős szereplője - a globális termelés 11,3 százalékát adva -, az összes baromfihús-termelés 2014-ben 14,1 millió tonnát tett ki. A baromfiipar jelentős élelmiszeripari ágazatnak tekinthető, 2017-ben valamivel több, mint negyedmillió embernek adott munkát. A megjelent anyag jól reprezentálja, hogy az uniós szabályok megfelelő végrehajtás mellett kedvező változást tudnak gyakorolni az állatok jólétére. Az EB a továbbiakban is folytatni fogja a tagállamokkal végzett munkát a jó ellenőrzési gyakorlatok terjesztésében, valamint a tagállamokkal és az ágazattal a gazdaságok irányításával kapcsolatos iránymutatás tekintetében.


(NAK/Dr. Szűcs Viktória)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei