A 2016-os RASFF-jelentés szerint Magyarországon elsősorban az étrend-kiegészítők és különleges táplálkozási célú élelmiszerek, gabona- és pékáru-termékek, valamint a baromfihús- és egyéb baromfitermékek tekintetében voltak problémák.
Az élelmiszerek és takarmányok gyorsriasztási rendszere (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed ), ami lehetővé teszi a tagok (az EU-28 nemzeti élelmiszerbiztonsági hatóságai, az Európai Bizottság, az EFSA, az ESA, Norvégia, Liechtenstein, Izland és Svájc) közötti információáramlást. A rendszer működtetésének köszönhetően az illetékes hatóságok számos élelmiszer-biztonsági kockázatot hárítottak el, megelőzve ezzel a fogyasztók egészségének károsodását. A RASFF-on keresztül átadott információk összesítése éves rendszerességgel történik.
A 2016-os jelentés alapján uniós szinten a legnagyobb veszélyt (riasztási szint) a patogén mikroorganizmusok, mikotoxinok, valamint a nem jogszerűen alkalmazott összetevők okozták. A legtöbb bejelentés a zöldség- és gyümölcsfélékkel, a halakkal és halászati termékekkel, valamint az étrend-kiegészítőkkel és egyéb speciális célú élelmiszerekkel kapcsolatban érkezett be. Magyarországon elsősorban az étrend-kiegészítők és különleges táplálkozási célú élelmiszerek, gabona- és pékáru-termékek, valamint a baromfihús- és egyéb baromfitermékek tekintetében voltak problémák.
Az összesítésből megállapítható, hogy továbbra is kiemelt fontossággal kell betartani és betartatni a hatályos jogszabályokat, valamint az érintett gazdálkodókra vonatkozóan a kölcsönös megfeleltetés élelmiszer-biztonságra vonatkozó eljárásokat, hogy a fogyasztók megfelelő minőségű, biztonságos élelmiszerhez juthassanak.
Az országos tájékoztatók elérhetők a tagországok számára, amiből felvilágosítást kaphatnak a 2016-os tevékenységükről.
(NAK/Polczer Katalin)