Jogszabályi összefoglaló

Az Európai Bizottság engedélyezte a Hoodia parviflora szárított föld feletti részeinek új élelmiszerként való megjelenését az EU területén.


A 2015/2283/EU rendelet értelmében csak engedélyezett és az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba az Európai Unió területén. 2014. október 21-én a Desert Labs Ltd. vállalat a Hoodia parviflora szárított föld feletti részeinek az uniós piacon új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára vonatkozó kérelmet nyújtott be az írországi illetékes hatóságnak. A kérelem tárgya a Hoodia parviflora szárított föld feletti részeinek élelmiszerekben, többek között italokban, kekszekben, édességekben, fűszeres snackekben, levesekben és erőlevesekben, teában, kávéban és vízben való felhasználása. Étrend-kiegészítőkben is fel kívánják használni.

2015. augusztus 24-én Írország illetékes hatósága közzétette elsődleges értékelési jelentését, amely alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Hoodia parviflora szárított föld feletti részei megfelelnek az új élelmiszerekre előírt feltételeknek.

Az Európai Bizottság az elsődleges értékelési jelentést továbbította a többi tagállamnak, amely során néhány kifogás érkezett. Ezért a Bizottság felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (European Food Safety Authority, EFSA), hogy végezze el a Hoodia parviflora szárított föld feletti részeinek, mint új élelmiszernek az újbóli értékelését. Ennek értelmében a Hoodia parviflora szárított föld feletti részei biztonságosak a felnőttek számára akkor, ha azokat az étrend-kiegészítőkhöz 9,4 milligrammos maximális napi adagban adják hozzá. Az Európai Bizottság 2018/1133/EU végrehajtási rendeletében engedélyezte az új élelmiszerként való megjelenését. A rendelet melléklete tartalmazza a felhasználási feltételeket és a jelölési követelményeket. A jogszabály a kihirdetést (2018. augusztus 13.) követő huszadik napon lép hatályba.


(NAK/Dr. Szűcs Viktória)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei