Megjelent az Európai Bizottság 2018/290/EU rendelete az 1881/2006/EK rendeletnek a növényi olajokban és zsírokban, az anyatej-helyettesítő tápszerekben, az anyatej-kiegészítő tápszerekben és a csecsemők és kisgyermekek számára készített, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerekben található glicidil-zsírsavészterek felső határértékeinek módosításáról.
A glicidil-zsírsavészterek a finomított növényi olajokban és zsírokban igen nagy mennyiségben előforduló élelmiszer-szennyező anyagok. A glicidil-zsírsavészterek a gyomor-bél rendszerben hidrolízis útján glicidollá alakulnak át. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) megállapította, hogy a glicidol genotoxikus és karcinogén vegyület, így a végső fogyasztók számára indokolt felső határérték megállapítása a forgalmazott vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználásra szánt növényi olajokban és zsírokban található glicidil-zsírsavészterekre vonatkozóan. Továbbá a csecsemők, kisgyermekek és gyermekek egészségével kapcsolatos kockázatokra való tekintettel a vonatkozó élelmiszerek esetében indokolt még szigorúbb felső határérték megállapítása. Az e rendelet mellékletében felsorolt és e rendelet hatálybalépése előtt jogszerűen forgalomba hozott élelmiszerek 2018. szeptember 19-ig forgalomban maradhatnak.
A rendelet alapján az 1881/2006/EK rendelet melléklete 4. szakasza a 2018/290/EU rendeletben foglaltak alapján módosul. A rendelet mellékletében felsorolt és a rendelet hatálybalépése előtt jogszerűen forgalomba hozott élelmiszerek 2018. szeptember 19-ig forgalomban maradhatnak. A rendelet a kihirdetést (2018. február 27.) követő huszadik napon lép hatályba. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában olvasható.
(NAK)