Erdőgazdálkodás

A NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának tájékoztatása szerint két alföldi megyében alakult ki fokozott tűzveszély kockázata, ezért – a megváltozott tilalmi rendszer alapján – május 8-tól Bács-Kiskun és Csongrád megyében is érvénybe lépett a tűzgyújtási tilalom.


Az elmúlt hetek átlagosnál melegebb időjárása miatt már májusban elkezdődött a nyári erdőtűzveszélyes időszak. A NÉBIH Erdészeti Igazgatósága szerint a meleg, száraz időjárás miatt elsősorban a fenyvesek kerültek éghető állapotba, ahol az erdőtüzek nagyon gyorsan koronatűzzé fejlődhetnek. Emellett az alföldi területeken nagy számban elforduló külterületi vegetáció és szemétégetések jelentős ugrótűz-potenciált is jelentenek, így ezek a tüzek a távolabb lévő erdőket is meggyújthatják.

Mindezek alapján két alföldi megyében alakult ki fokozott tűzveszély, ezért 2018. május 8-tól Bács-Kiskun és Csongrád megyében is érvénybe lépett a tűzgyújtási tilalom. Ennek értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon.

A korábbi szabályozás szerint a megyei tűzgyújtási tilalmat az elsőfokú erdészeti hatóság, az országos tűzgyújtási tilalmat pedig az erdőgazdálkodásért felelős földművelésügyi miniszter rendelte el közigazgatási határozatban. Az új, megváltozott, rugalmasabb tűzgyújtási tilalmi rendszer szerint az ország teljes területére, illetve megye vagy település területére a fokozott tűzveszély időszakának meghatározásáról, valamint az érintett erdőgazdálkodók, erdészeti szakszemélyzet és a lakosság erről történő tájékoztatásáról az erdőgazdálkodásért felelős miniszter gondoskodik.

A tűzgyújtási tilalmat a várható időjárás, az erdei biomassza állapota és az elmúlt időszak tűzesetei alapján, minden nap megyénként jelölik ki a NÉBIH erdészeti igazgatóságának és a katasztrófavédelem szakemberei. Az új rendszer célja, hogy csak a feltétlenül indokolt idejéig legyen lerendelve tűzgyújtási tilalom az egyes területeken. Az  http://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/ címen közvetlenül is elérhető erdészeti térképen áttekinthetőek a napi korlátozással érintett területek.


(nak.hu/NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei