Erdőgazdálkodás

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében meghirdetett GINOP-1.2.9-20 kódszámú, „Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása” elnevezésű felhívás néhány hete jelent meg, és rövidesen megnyílik a lehetőség a támogatási kérelmek benyújtására is. A pályázó vállalkozások 70-100 százalékos támogatási intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, amelyet elsősorban új eszközök, gépek beszerzésére, valamint ingatlanfejlesztésre, munkabérre, alkalmazottak képzésére, IT-fejlesztésre fordíthatnak.


A támogatási kérelmek kizárólag online, elektronikus kitöltőprogramon keresztül, 2021. január 19. 9:00 órától 2021. február 18. 12:00 óráig nyújthatók be.  

A felhívás 4.2 fejezetének 15. pontjában foglaltak arról rendelkeznek, hogy azon vállalkozások, amelyek árbevételének nagyobb hányada mezőgazdasági tevékenységből (TEÁOR szám 01.11-03.22) származik – tehát eszerint az erdőgazdálkodási, erdészeti szolgáltatási tevékenység (TEÁOR 02) is ide tartozik – azok e támogatásban nem részesülhetnek. Azonban egy érintett erdőgazdálkodó és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére az erre vonatkozó részt hamarosan korrigálja a kiíró, illetve, ha a megnyitásig nem is történik meg a módosítás, a pályázat elbírálása során a helyes értelmezést fogják alkalmazni! Az irányító hatóság megerősítése alapján a felhívás 8. számú szakmai mellékletében foglaltak az irányadók, mely szerint mezőgazdasági tevékenységnek a TEÁOR’08 szerint a 01 nemzetgazdasági ág alá besorolt tevékenységek, valamint a 1102 számú szőlő-bor termelés szakágazat alá besorolt tevékenység minősül. Ennek megfelelően jogosult támogatási kérelem benyújtására az a vállalkozás, amelynek legutolsó lezárt üzleti évéből származó bevételének több, mint 50%-a a TEÁOR’08 szerinti 02-es (erdőgazdálkodás) tevékenységből származik.  

Tehát zöld az út az előírt feltételeknek megfelelő erdészeti vállalkozások számára is!

Csak olyan mikro- és kisvállalkozások pályázhatnak, amelyek:
- Magyarországon székhellyel rendelkező egyszeres könyvvitelt vezető gazdasági társaságok,
- vagy kettős könyvvitelt vezető vállalkozások, szövetkezetek, egyéni vállalkozók egyéni vállalkozás (kizárólag SZJA szerint adózó, KATA adózók nem), egyéni cégek,
- vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező szövetkezetek vagy kettős könyvvitelt vezető vállalkozások fióktelepei.  

Nem nyújtható támogatás azon igénylő részére, amely többségi önkormányzati tulajdonban áll.

A fejlesztés megvalósítási helye: a felhívás 1. számú mellékletében szereplő hátrányos helyzetű települések egyike (vissza nem térítendő támogatás: 2-10 millió Ft, összes elszámolható költség max. 70%), vagy a 2. számú mellékletben felsorolt, a szabad vállalkozási zónák településeinek valamelyike (maximum 60 millió Ft igényelhető, 100%-os támogatottság mellett). Ez esetben rendelkezni kell az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által kiállított tanúsítvánnyal is.

Előlegként a támogatás legfeljebb 25%-át lehet igényelni. A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5 milliárd Ft.

Kötelezően megvalósítandó, önállóan nem támogatható tevékenységek: új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása. (Ez a projekt elszámolható összköltségének legalább 50%-a az ingatlan beruházásokkal együtt. Ha az utóbbi igénylése nem történik meg, akkor önállóan szükséges elérnie az 50%- ot.)

Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek:
- ingatlan beruházás (építés, korszerűsítés, átalakítás, bővítés);
-  IT-fejlesztések;
- képzések (kizárólag a https://vali.ifka.hu honlapon regisztrált szolgáltatóktól vehető igénybe);
- gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések, immateriális javak beszerzése;
- bérköltség-támogatás igénybevétele;
- munkavégzéshez szükséges feltételek kialakítása – bérköltség felmerülése esetén;
- kötelezően előírt nyilvánosság;
- projektelőkészítés költségei (pl.: előzetes tanulmányok, engedélyezési dokumentumok költségei) - kizárólag az 1. számú melléklet településeinek pályázatánál;
- projektmenedzsment – kizárólag az 1. számú melléklet településeinek pályázatánál.

A nem támogatható tevékenységek listáját érdemes figyelmesen átolvasni, mert amíg például a vállalkozói tevékenység végzésével összefüggő ingatlan beruházására (építés, korszerűsítés, átalakítás, bővítés) lehet pályázni, addig a bontási, deponálási, takarítási, kertépítési, a bontási törmelék elszállítási, anyagigazgatási költségek már nem minősülnek elszámolható tételnek. Másik jó példa az IT-fejlesztések, mert ez esetben a már meglévő informatikai eszközök felújítási, karbantartási költsége nem támogatható.

A pályázati dokumentáció innen érhető el.


(NAK/Dósa I.)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám