Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) legújabb jelentése alapján a teljes genom szekvenálása segítheti az antimikrobiális rezisztencia élelmiszerekben és állatokban történő megfigyelését.


A teljes genom szekvenálás segítségével - szemben a jelenleg használt fenotípus módszerekkel - a rezisztens gének azonosíthatóvá válnak. Így az antimikrobiális rezisztencia hatékonyabban előrejelezhető, illetve a keletkező adatok más epidemiológiai vizsgálatokhoz is használhatók. A jelentés kihangsúlyozza, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos antimikrobiális rezisztencia megértése kiemelt jelentőséggel bír, és részletesebb megértése további munkát igényel. Végül a jelentés a minták mértékére is ajánlásokat fogalmaz meg, javasolja minden olyan eset ellenőrzését, amely közegészségügyi szempontból releváns lehet, illetve kiemeli a monitoringozás jelentőségét. A jelentés szerves részét képezi a 2013/652/EU végrehajtási határozat felülvizsgálatának.

A tudományos jelentés az EFSA oldalán olvasható.


(Dr. Szűcs Viktória/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei