Élelmiszer-feldolgozás

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) 2019. március 1-jén az Agrárminisztérium támogatásával és az illetékes nemzeti szabványosító műszaki bizottság szakértőinek aktív közreműködésével több nemzetközi tejágazatot érintő szabvány magyar nyelvű változatát adta ki.


Megjelent többek között az „MSZ ISO 22935 Tej és tejtermékek. Érzékszervi vizsgálat” szabványsorozat mindhárom része (1. rész: Általános útmutató a bírálók toborzásához, kiválasztásához, képzéséhez és folyamatos ellenőrzéséhez; 2. rész: Érzékszervi vizsgálathoz ajánlott módszerek; 3. rész: Útmutató a termékleírásban szereplő érzékszervi tulajdonságoknak való megfelelés pontozásos értékelési módszerére.). A szabványsorozatot a tej, a tejpor, a savanyított tej, a vaj, a sajt, a tejszín és a jégkrém-termékek érzékszervi vizsgálatára alkalmazható.

A szabványok első része meghatározza azokat a kritériumokat, amelyek a tej és tejtermékek érzékszervi vizsgálatát végző bírálók, valamint az érzékszervi szakértő bírálók kiválasztásához, képzéséhez és folyamatos ellenőrzéséhez szükségesek. Kiegészíti továbbá az MSZ EN ISO 8586 szakértő bírálókkal foglalkozó részeiben adott információkat.

A második rész egy ajánlott módszert ír elő bizonyos tejfélék és tejtermékek érzékszervi vizsgálatára. Kritériumokat határoz meg a mintavételre, a minta-előkészítésre és a minták vizsgálatára vonatkozóan.

A harmadik rész útmutatást ad egy általános módszerhez a termékleírásban szereplő érzékszervi tulajdonságoknak való megfelelés értékelésére érzékszervi pontozás alapján, továbbá a szakkifejezések közös nevezéktanának alkalmazására. Ez az eljárás különösen nagyobb számú mintán, és/vagy időhiány esetén, és/vagy korlátozott számú szakértő bírálóval végzett rendszeres folyamat- és minőség-ellenőrzés során hasznos. A módszerrel kapott eredmények a belföldi vagy nemzetközi kereskedelemben alkalmazott termékosztályozási rendszerek részét képezhetik.

További részleteket az MSZT oldalán olvashat.


(NAK / Dr. Szűcs Viktória)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei