Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Bizottság konzultációt indított az EU-Ausztrália és EU-Új-Zéland szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatosan, mely főként az uniós vállalkozásoknak szól. A konzultációk célja, hogy segítsék a Bizottság munkáját a prioritások meghatározásában és a tárgyalási folyamat során hozott döntések meghozatalában.


Az EU kereskedelmi megállapodások formájában szabályozza a harmadik országokkal fennálló kereskedelmi kapcsolatait. A megállapodások célja, hogy jobb kereskedelmi lehetőségeket teremtsenek, illetve megszüntessék a kereskedelem különböző akadályait (pl. vámtarifa, technikai jellegű előírások a termékekre és szolgáltatásokra, egyéb nem vámjellegű korlátozások).

Az EU-ban folyamatos tárgyalásokat folytatnak a harmadik országok képviselőivel a kereskedelmi megállapodások létrejöttéről. A már hatályban lévő együttműködések mind a hatályukat és a célkitűzéseiket tekintve nagyon különbözőek. A jelenleg folyamatban lévő tárgyalások listáját az EU folyamatosan frissíti és közli. A legfrissebb lista itt érhető el.

Az Európai Tanács 2018. május 22-én hozott döntése értelmében az EU tárgyalásokat kezdeményez Új-Zélanddal és Ausztráliával. Az érdekelt iparági szereplőket arra kérik, hogy osszák meg gyakorlati tapasztalataikat, amik megkönnyíthetik és hozzájárulhatnak az EU-Új-Zéland és EU-Ausztrália kereskedelmi megállapodások tárgyalásaihoz.
Az angol nyelvű kérdőívek (EU-Új-Zéland és EU-Ausztrália) kitöltésére 2018. szeptember 21-ig van lehetőség.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei