Élelmiszer-feldolgozás

Az új uniós egységes piaci program elősegíti az egységes piac irányítását, növeli a fogyasztóvédelmet és az iparág, de különösen a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességét.


Az Európai Bizottság 2018. júniusában elfogadta az Európai bizottság az új egységes piaci programról szóló jogalkotási javaslatot a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozóan a többéves pénzügyi keret alapján. Az EB egy egységes élelmiszer-programot tart fenn összesen 1,68 milliárd euróval. Az új egységes piaci program olyan tevékenységet fog össze, amelyek korábban a vállalkozások versenyképességének, a fogyasztóvédelemnek, a fogyasztók és a végfelhasználók versenyképességének, a pénzügyi szolgáltatások politikájának és az élelmiszerláncnak a területén történtek. Ezek mind kapcsolódnak a belső piac működéséhez és a kkv-k versenyképességéhez.

A programban meghatározott élelmiszeripari terület konkrét célkitűzései közé tartoznak többek között:
-    a betegségek és kártevők megelőzése és felszámolása,
-    a fenntartható élelmiszer-termelés és -fogyasztás támogatása,
-    a hatósági ellenőrzések eredményességének, hatékonyságának és megbízhatóságának javítása,
-    a támogatási politikák az állatjólét növelése érdekében végzett tevékenységek.

Következő lépésként az Európia Tanácsnak az Európai Parlament egyetértésével egyhangúlag meg kell állapodnia a jövőbeli hosszú távú uniós költségvetésről és jogalkotási javaslatról. Az EB már kijelentette, hogy többek között erről is meg kell állapodni az európai parlamenti választások és a 2019. május 9-i szibiui csúcstalálkozó előtt.

Bővebb információ az Európai Bizottság honlapján olvasható.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei