A titán-dioxid kockázatának értékelését végezte el az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. Az anyagot az élelmiszeriparban fehér színezékként használják.
Az élelmiszeriparban például drazsék, rágógumi és különböző bevonatok esetében fehér színezékként használják a titán-dioxidot. Hőnek, fénynek, savnak ellenáll, folyadékban nem oldódik, finom részecskéi anélkül oszlanak szét a közegben, hogy kémiai összetétele változna. Az 1333/2008/EK rendelet alapján felhasználása az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) engedélyezett.
Az Európai Bizottság a 178/2002/EK rendelet 29. cikke (1) bekezdésének a) pontjával összhangban kérte felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (European Food Safety Authority, EFSA), hogy tekintse át az élelmiszer-adalékanyagként használt titán-dioxid (E171) lehetséges toxicitására vonatkozó legújabb tanulmányokat. A vizsgálóbizottság úgy ítélte meg, hogy a tanulmányok egyes aggodalmakra rámutatnak, de bizonytalanságokkal. Így a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként való használata továbbra is biztonságos.
A tanulmány részletei az EFSA oldalán olvashatók.
(NAK /Dr. Szűcs Viktória)